Európu trápia mrazy, Gazprom zvyšuje ceny plynu

, ČTK Foto: TASR/AP

Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom trhala minulý týždeň kvôli mrazivému počasiu v Európe exportné rekordy. Len v sobotu putovalo do západnej Európy 655,2 milióna kubických metrov plynu, uviedli ruské médiá. Podľa agentúry DPA s vysokým dopytom rastie aj cena dodávok.

Za 1000 kubických metrov plynu v rakúskom Baumgartene pýtajú 290 eur, začiatkom mesiaca to bolo len 187 eur. Kommersant píše o zhruba 30-percentnom zdražovaní. Spotová cena plynu britského dodávateľa NBP je aktuálne na úrovni 336 eur, holandského TTF na 330 eur.
 

Gazprom minulý týždeň zaznamenal  exportné rekordy štyrikrát, v sobotu sa objem dodávok oproti predchádzajúcemu dňu zvýšil o 2,4 milióna kubických metrov. Výsledky podľa agentúry Interfax prekvapili aj samotné vedenie firmy. "Nový rekord sme dosiahli v sobotu, teda cez víkend, kedy dopyt zahraničných odberateľov dosahuje spravidla týždenné minimum," cituje Interfax prehlásenie Gazpromu.

Vysoký dopyt po ruskom plyne je spôsobený mrazivým počasím a znížením podzemných zásob plynu. S rekordnými výsledkami preto  vedenie Gazpromu počíta aj tento týždeň, podľa predpovedí by mali teploty v západnej Európe aj naďalej klesať.

Súvisiace články

Aktuálne správy