Poliaci získali v Unipetrole 94 %, za 31 % akcií zaplatili do 830 mil. eur

Poľský koncern PKN Orlen zvýšil svoj podiel v českej firme Unipetrol na 94 %. Stalo sa tak dva mesiace po tom, ako spoločnosť, ktorá v Unipetrole vlastnila 63-% podiel, ponúkla, že zvyšných menšinových akcionárov vykúpi. Týkalo sa to vlastníkov zvyšných 37 % akcií, ktorým PKN Orlen ponúkol za akciu 380 Kč. Nakoniec svoj podiel poľská firma zvýšila o 31 %.
Prevod akcií aj ich počet potvrdil PKN Orlen v informácii pre burzu. Ako uviedol server iHNED.cz, firma na získanie ďalších 56,28 milióna akcií vydala v prepočte 21 miliárd Kč (828,83 milióna eur). Zaplatila za ne z vlastnej voľnej hotovosti a čiastočne z úverov.
Najviac peňazí (vyše 16 miliárd Kč) získala z predaja akcií finančná skupina J&T. „Transakcia sa uskutočnila, peniaze už máme na účte,“ potvrdil Michal Šnobr za J&T a jej spoluinvestorov, ktorí mali v Unipetrole prostredníctvom firiem Paulinino a Entris 23 % akcií.
Prijímanie ponúk na odkúpenie akcií trvalo do 30. januára. V piatok 23. februára sa oficiálne uskutočnil prevod akcií na PKN Orlen, ktorý za ne, naopak, tým, čo predali, zaplatil. Poliaci tak momentálne kontrolujú 94 % akcií najväčšej českej petrochemickej firmy, ktorá prevádzkuje jediné dve rafinérie v Česku, či vlastní najväčšiu sieť čerpacích staníc Benzina.

Súvisiace články

Aktuálne správy