Poľská centrálna banka si zaplatila video na očierňovanie bitcoinov

, CNBC Foto: thinkstock

Youtuberi predstavili katastrofický scenár, ako sa vyvíja trh s kryptomenami. Platená reklama mala poslúžiť na odradenie občanov od neuvážených rizikových investícií.

Mnohé finančné inštitúcie sa k virtuálnym menám stavajú rezervovane. Poľská centrálna banka sa ale v tomto smere vyníma, prostredníctvom reklamnej siete Gamellon, združujúcej popredných poľských youtuberov, si zaplatila videá, ktoré odrádzajú od investícií do kryptomien.

Marcin Dubiel patrí medzi najznámejšie internetové osobnosti v Poľsku. Jeho účet má viac ako milión odberateľov. Marcin dostal za úlohu nakrútiť video o poklese kryptomenového trhu. Klip o človeku, ktorý investoval peniaze do kryptomien aprišiel o všetko. Video si našlo cestu k pol milióna divákov.

Táto produkcia nadväzuje na kampaň poľského regulátora z decembra minulého roku, ktorá niesla názov "Pozor na kryptomeny". Hovorkyňa centrálnej banky však tvrdí, že inštitúcia nie je proti kryptomenám ako takým, ak budú pre finančné trhy bezpečné.

Národná banka Poľska (NBP) oznámila, že vynaložila 91 221,99 zlotých (21 876,83 EUR) 26 764 dolárov) na video o kryptomenách, aby varovala pred nebezpečenstvami investovania do digitálnych mincí. Zdá sa, že ide o prvý prípad, kedy centrálna banka finančne podporila video na YouTube.

"Cieľom kampane je, aby ľudia, ktorí majú záujem o investovanie do kryptomien, sa buď zdržali takejto činnosti (ktorá by im mohli spôsobiť podstatné straty), alebo si plne uvedomia riziko s tým súvisiace. NBP bude podporovať túto kampaň prostredníctvom digitálnych aj tradičných médií," cituje vyhlásenie NBP televízia CNBC.

Poľská centrálna banka sa zaradila medzi ďalšie inštitúcie s nedôverou voči kryptomenám. Napríklad izraelská centrálna banka v minulosti oznámila, že bitcoin nebude považovať za menu, ale iba za investičné aktívum. Šéf Bank of Canada označil bitcoinové obchody za "hazardné hry".Lars Rohde, šéf dánskej centrálnej banky, v decembri nazval obchodovanie s kryptomenami za "smrteľné".

Najpopulárnejšia kryptomena bitcoin sa po týždni vrátila pod hranicu 10 000 USD. V pondelok bitcoin podľa servera coinmarketcap.com nepatrne stúpa, jeho cena sa však pohybuje okolo 9 750 USD za jednotku. Ethereum o 12:00 rástol o 2,5 % na 863 USD, ripple naopak stráca 1,8 %, obchoduje sa za 0,931 USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy