Ekonomika Indie zrýchlila koncom roka 2017 rast pravdepodobne na takmer 7 %

Indická ekonomika vzrástla na záver minulého roka podľa posledných odhadov najvýraznejším tempom za celý rok 2017. Prispeli k tomu zvýšené výdavky spotrebiteľov aj vlády.
Podľa prieskumu agentúry Reuters, ktorý uskutočnila v priebehu minulého týždňa na vzorke viac než 35 ekonómov, vzrástol hrubý domáci produkt (HDP) Indie v období od októbra do konca decembra medziročne o 6,9 %. Ak sa odhad ekonómov potvrdí (oficiálne údaje by mali byť zverejnené 28. februára), bude to znamenať najvyššie tempo rastu za kvartál v priebehu celého roka 2017.
Určité zotavenie ekonomiky po otrasoch spôsobených zrušením bankoviek s najvyššou nominálnou hodnotou v novembri 2016 evidovala India už v období júl-september 2017. V danom štvrťroku vzrástla indická ekonomika medziročne o 6,3 %, čo bolo prvé zrýchlenie tempa rastu po piatich kvartáloch neustáleho spomaľovania.
„V poslednom kvartáli minulého roka sa zvýšili výdavky vlády a rast zaznamenala aj súkromná spotreba,“ uviedli ekonómovia z indickej investičnej spoločnosti ICICI Securities. Navyše, aj ďalšie údaje ako produkcia stavebných materiálov signalizujú zotavenie v oblasti stavebníctva a nehnuteľností. Práve tie boli demonetizáciou zasiahnuté najviac.
Napriek zotaveniu je však ekonomika Indie stále ďaleko od takmer dvojciferného percentuálneho tempa rastu, ktoré zaznamenávala pred nástupom finančnej krízy. Do veľkej miery jej vývoj ovplyvňuje export, ktorý v minulom roku nepriaznivo zasiahlo posilňovanie rupie. Jej kurz oproti doláru vzrástol v roku 2017 o 6,5 %. V tomto roku síce jej kurz zhruba o 1 % klesol, ekonómovia však výraznejší pokles hodnoty, čo by podporilo export, neočakávajú.

Súvisiace články

Aktuálne správy