Hotovosť na ústupe: Rýchly nástup digitálnej ekonomiky sa nepáči bankárom

, Guardia;bloomberg Foto: SITA/AP

Švédi sú lídri v bezhotovostnej ekonomike. Mnohé obchody aj reštaurácie upozorňujú, že neakceptujú hotovosť, len platbu kartou alebo mobilom. To sa ale nepáči tamojším bankárom, švédsky parlament sa preto rozhodol politiku centrálnej banky preskúmať.

Z prieskumu spoločnosti Insight Intelligence vyplýva, že len 25 percent Švédov zaplatilo vlani hotovosťou aspoň raz za týždeň. Pred štyrmi rokmi to bolo 63 percent. Až 36 percent populácie využíva hotovosť maximálne raz, alebo dvakrát do roka.

V čom je problém digitálnej ekonomiky? Na prvý pohľad pozitívny vývoj má však aj svoje nedostatky. Digitalizácia spoločnosti znevýhodňuje časť obyvateľstva, konkrétne seniorov.

Vo Švédsku viac než polovica komerčných bánk prestala prijímať a vydávať hotovosť. Guvernér švédskej centrálnej banky, Riksbank, Stefan Ignes si myslí, že Švédsko by malo zvážiť možnosť vyžadovať od komerčných bánk, aby svojim zákazníkom hotovosť ponúkali. Vo svojej nedávno publikovanej ročnej správe Riksbank píše, že je nutné, aby zvážila svoju úlohu v ešte viac bezhotovostnej budúcnosti. "Riksbank túto situáciu dôkladne analyzuje, všeobecne si myslím, že čelíme výrazným štrukturálnym zmenám v oblastiach, ktoré boli dlhší čas stabilné. Tento vývoj bude mať vplyv na všetky oddelenia Riksbank, musíme prijať strategické rozhodnutia pre ďalšie smerovanie banky“, dodáva Ingves.

Vlani kleslo množstvo hotovosti v obehu vo Švédsku na najnižšiu úroveň od roku 1990, oproti maximu z roku 2007 je to pokles o viac než 40 %. Medziročné poklesy v ostatných dvoch rokoch boli najväčšie v histórii. Celkový objem transakcií, prevedených v hotovosti, dosiahol len 2 percentá švédskeho HDP.

"Pokiaľ by peniaze zo života občanov zmizli príliš rýchlo, bude náročné zachovať súčasnú infraštruktúru,“ vysvetľuje Mats Dillen, šéf parlamentnej komisie, ktorá dostala problematiku na stôl. Aké kroky by pre zlepšenie situácie komisia navrhla, ale nekonkretizoval.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy