Dôvera investorov v ekonomiky Nemecka a eurozóny vo februári klesla

Nemeckým investorom sa tento mesiac zhoršila nálada a ich dôvera v ekonomiku klesla. Vyplýva to z najnovších údajov Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW) so sídlom v Mannheime.
Podľa prieskumu ZEW sa kľúčový index dôvery investorov a analytikov v nemeckú ekonomiku, ktorý odráža ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, vo februári 2018 znížil na 17,8 bodu z januárových 20,4 bodu. Napriek poklesu sa jeho februárová hodnota udržala nad dlhodobým priemerom a prekonala aj odhady analytikov, ktorí počítali s indexom na úrovni 16 bodov.
Prieskum ďalej ukázal, že hodnota ďalšieho dôležitého ukazovateľa – indexu súčasnej ekonomickej situácie v Nemecku, sa vo februári tiež znížila, a to o 2,9 bodu na 92,3 bodu. Zaostala však za odhadom expertov, ktorí očakávali, že dosiahne 93,9 bodu.
„Najnovšie výsledky prieskumu naďalej ukazujú pozitívny výhľad pre nemecké hospodárstvo. Hodnotenie súčasnej ekonomickej situácie je stále na veľmi vysokej úrovni a očakáva sa jeho ďalšie zlepšenie v nasledujúcich šiestich mesiacoch. Hospodársky rast v Nemecku je dôsledkom veľmi dobrého vývoja globálnej ekonomiky aj súkromnej spotreby. Inflačné očakávania Nemecka a eurozóny sa tiež začali zvyšovať,“ uviedol prezident ZEW profesor Achim Wambach.
ZEW zároveň informoval, že aj index dôvery v ekonomiku celej eurozóny vo februári klesol, a to na 29,3 bodu z 31,8 bodu v januári. Ale indikátor súčasnej ekonomickej situácie v eurozóne tento mesiac vzrástol o 1,7 bodu na 57,7 bodu.
Ekonomické očakávania v eurozóne sú teda naďalej pomerne pozitívne. Pozitívny hospodársky výhľad Nemecka a eurozóny sa odráža v tom, že inflačné očakávania rastú. Asi dve tretiny účastníkov prieskumu predpovedajú zvýšenie miery inflácie v Nemecku a celej eurozóne v nasledujúcich šiestich mesiacoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy