Blockchain po 10 rokoch: Stále mu chýba zmysluplné využitie

, medium Foto: thinkstock

Technológia, ktorej odborníci predpovedajú žiarivú budúcnosť. Aj vďaka tomu kryptomeny, ktoré sú založené na blockchaine, ponúkajú astronomické zhodnotenie. Lenže blockchain je tu už desať rokov a nikto okrem vývojárov kryptomien pre neho zatiaľ nenašiel zmysluplné využitie.

Blockchain mení spôsob, akým vnímame peniaze, ale aj dáta a uzatváranie zmlúv. Masívne sa mu zatiaľ podarilo presadiť len ako základ kryptomien. Má to byť likvidátor platobných kariet, a spoločne s ďalšími kryptomenami časom nahradí fiat peniaze, ktoré dnes v hrsti držia centrálne banky a politici. Ale tento scenár je zdá sa, pohľad cez ružové okuliare. Banky a spoločnosti vydávajúce platobné karty ponúkajú tak veľkú pridanú hodnotu v podobe overovania oboch strán pri transakcii, či odkrývaní nelegálnych peňažných tokov a poistení vkladov, že ľudia nemajú záujem meniť doláre či eurá za bitcoiny.

Staré kryptomeny, ako je bitcoin, majú navyše technologické limity. Visa dokáže za sekundu spracovať 24 000 transakcií, bitcoin sa na hranicu svojich možností dostáva pri siedmych, a pri výrazne väčšej spotrebe energie. Zaujímavo v rýchlosti transakcie vychádza ripple, ale táto kryptomena v skutočnosti nepoužíva technológiu blockchain aj keď funguje na celkom podobnom koncepte.

Jednou z domén kryptomie sa majú stať mikroplatby umožňujúce prevody rádovo v centoch. Napríklad za stiahnutie pesničky alebo prečítanie si článku na internete. Opäť však narážame na slabú infraštruktúru kryptomien. Nikto nechce pri platení čakať niekoľko minút, kým bude zadaná transakcia overená.

Kryptomeny by mali nájsť svoje využitie aj v medzibankovom styku, ide predovšetkým o medzinárodné transakcie. Otázkou ale je, či banky budú chcieť blockchain využívať, keď v súčasnosti používaný systém funguje a neprinieslo by to žiadne zásadné vylepšenie.

Ďalšou sľubnou oblasťou sú smart kontrakty, ktoré fungujú ako logické operácie, tie by výrazne zjednodušili uzatváranie rôznych zmlúv, napríklad pri nákupe letenky s garanciou finančnej  kompenzácie v prípade meškania letu. Smart kontrakt sa dá vysvetliť na príklade predajného automatu. Vhodíte mincu a automat vydá vybraný tovar, alebo vám mincu vráti, lebo nebola rozpoznaná. Jednoduchý program, smart kontrakt, určuje, aké mince automat akceptuje.

Zavedenie smart kontraktov do praxe však naráža na nedôveru. Dokazuje to aj projekt DAO, ktorý mal fungovať ako investiční fond. Vkladal by finančné prostriedky do projektov, o ktorých by hlasovali prispievatelia do fondu. Problémom projektu bolo nedostatočné zabezpečenie, hackeri z neho ešte pred zrealizovaním prvej investície ukradli tretinu nahromadených peňazí. Navyše len málokto je ochotný odovzdať sa do rúk algoritmov, ktorých fungovaniu ani poriadne nerozumie.

O blockchaine sa často hovorí i v spojitosti so zálohovaním dát na základe distribuovaného zálohovania. Užívateľská údaje by sa mali, veľmi zjednodušene povedané, rozdrobiť do jednotlivých blokov. Iba ich vlastník má ale k dispozícii privátny kľúč, aby ich dokázal opätovne zložiť. Údaje by boli uschovávané na niekoľkých miestach a bez privátneho kľúča by boli bezcenné. To, čo by mal v oblasti zálohy údajov zvládať blockchain, ale už dnes dokáže služba Dropbox.

Fanúšikovia technológie blockchain budú asi sklamaní, ale faktom je, že blockchain zatiaľ neponúka nič, čím by dokázal dnes využívané technológie zatieniť. Navyše služby fungujúce na jej základe by boli výrazne pomalšie a drahšie..

 

Súvisiace články

Aktuálne správy