Od zajtra zmena: Už žiadna pokuta za platbu kartou

, TASR;mediafax Foto: thinsktock

V sobotu nadobúda účinnosť nová smernica Európskej únie, ktorá zakazuje obchodníkom účtovať si poplatok navyše, ak zákazník platí bežnou platobnou kartou. Poplatky môžu obchodníci účtovať ďalej treba u kariet Diners Club alebo American Express a u komerčných kariet vydávaných podnikateľom.

Novela prináša na finančný trh zmeny z európskej smernice známej ako PSD2. "Cieľom je prispieť k vytvoreniu harmonizovaného trhu elektronických platieb v rámci celej Európskej únie (EÚ)," spresnil rezort financií.

Poplatok navyše si účtovali obchodníci, aby nimi kompenzovali to, že pri platbe kartou musia časť z marže odviesť spoločnosti, ktorá kartu vydáva. Niektorí obchodníci, ako napríklad nízkonákladové aerolínie, dokonca mali poplatok odstupňovaný podľa konkrétnej platobnej karty.Iní obchodníci s tým už automaticky počítali a premietli to do ceny tovaru. Ten potom vyšiel drahšie aj pre toho, kto platil prevodom z účtu alebo v hotovosti.

Únia dúfa, že obmedzenie možnosti prenášať poplatok na zákazníkov prinúti obchodníkov, aby si vyjednali lepšej zmluvy s kartovými spoločnosťami.

Obchodníci už hľadajú cesty, ako zákaz vyberať poplatok za platbu kartou obísť. Jednou z možností sú ponúkané zľavy za platbu v hotovosti, čo často využívali niektoré britské eshopy, keď obdobný zákon začal platiť vo Veľkej Británii. Takýto postup regulácia nezakazuje.

Zákaz vyberať poplatok za platbu kartou nie je jedinou zmenou, ktoré európska smernica požaduje. Ak vám ukradnú kartu, a zlodej z nej pred zablokovaním stihne vybrať peniaze, banka vám ich vráti, ale podľa súčasných pravidiel platíte "spoluúčasť" 100 euro. Od soboty to bude maximálne 50 eur. Ak si ale na kartu napíšete PIN, tak máte naďalej smolu.

Banky majú navyše po novom povinnosť vrátiť u neoprávnene uskutočnenej platby klientom peniaze do jedného dňa. Pokiaľ sa zákazník v banke na niečo sťažuje, namiesto 30 dní má banka na vybavenie sťažnosti len 15 dní.

Pri on-line platbách zavádza novela tiež povinnosť používať tzv. silné overenie. Napríklad okrem údajov na platobnej karte je potrebné platbu autorizovať v druhom kroku kódom, ktorý príde na mobilný telefón. Do budúcnosti zákon počíta aj s možnosťou biometrického overenia, napríklad odtlačkom prsta. Mnohé banky už silné overenie používajú.

Novela definuje aj ďalšie možnosti pre firmy, ktoré by chceli vstúpiť na trh v oblasti on-line správy financií. Banky budú musieť takýmto spoločnostiam umožniť prístup k účtom zákazníkov, samozrejme potom, čo im to zákazníci schvália. Vznikne tak priestor pre aplikácie, kde si zákazník dokáže spravovať naraz účty, ktoré má v niekoľkých rôznych bankách.

"Klienti bánk, ktorých platobný účet je prístupný online, budú mať možnosť bezpečnejšie využívať inovatívne služby, jednoduchšie vykonávať platobné operácie, mať lepší prehľad o platobných účtoch a efektívne spravovať svoje financie," priblížilo ministerstvo s tým, že existujúce služby bánk, poisťovní a obchodníkov s cennými papiermi sa budú môcť rozvíjať.

Súvisiace články

Aktuálne správy