Kurz eura vzrástol na 1,1980 USD/EUR

Spoločná európska mena v stredu profitovala z oslabenia amerického dolára. Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,1980 USD, keď predtým sa jeho kurz dočasne dostal nad hranicu 1,20 USD/EUR. Ešte ráno 1 euro stálo 1,1923 USD.
Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu napoludnie referenčný kurz na 1,1992 (v utorok: 1,1932) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8339 (0,8381) eura.
Dôvodom strát dolára bola správa agentúry Bloomberg, ktorá s odvolaním sa na informované kruhy tvrdila, že Čína uvažuje o obmedzení alebo dokonca úplnom zastavení nákupu amerických štátnych dlhopisov. Čína je najväčším veriteľom Spojených štátov a zastavenie nákupu vládnych dlhopisov by bolo tvrdým úderom pre USA. Navyše táto správa prichádza, keď sa americká centrálna banka (FED) zbavuje časti dlhopisov, ktoré nahromadila po finančnej kríze, a v čase pokračujúceho nárastu dlhu USA.
Výrazne spomedzi dôležitých mien posilnil japonský jen. Okrem oslabenia dolára ho tiež podporilo utorkové (9.1.) rozhodnutie japonskej centrálnej banky (BoJ), že v rámci uvoľňovania menovej politiky bude nakupovať menej štátnych cenných papierov s dlhou dobou splatnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy