Ekonomika USA v 3. kvartáli vzrástla o 3,2 %

Ekonomika USA rástla v 3. kvartáli najrýchlejšie za vyše 2 roky. Expanziu podporili vysoké výdavky firiem. Okrem toho sa očakáva, že na budúci rok ekonomiku mierne podporí aj rozsiahla daňová reforma, ktorú Kongres schválil tento týždeň.
Hrubý domáci produkt (HDP) sa za tri mesiace od júla do septembra 2017 medziročne zvýšil o 3,2 % po 3,1 % v predchádzajúcom kvartáli, uviedlo vo štvrtok (21. 12.) americké ministerstvo obchodu a mierne smerom nadol revidovalo svoj predchádzajúci odhad, ktorý počítal s nárastom až o 3,3 %. Napriek tomu to bola najprudšia expanzia od 1. štvrťroka 2015.
Ekonomike USA sa tiež prvýkrát od roku 2014 podarilo zaznamenať expanziu o 3 % a viac v dvoch po sebe idúcich kvartáloch. A aktuálne údaje z maloobchodu, trhu práce, realitného trhu rovnako, ako aj ďalšie správy signalizujú, že ekonomika si solídnu dynamiku udrží aj v posledných troch mesiacoch 2017.
Firemné investície do vybavenia vyskočili v 3. kvartáli o 10,8 %, čo bol ich najprudší nárast od 3. štvrťroka 2014. Spotrebiteľské výdavky, na ktoré pripadá v USA až 70 % ekonomickej aktivity, stúpli o 2,2 %. Vládne výdavky a investície sa zvýšili prvýkrát za 3 kvartály.

Súvisiace články

Aktuálne správy