Schodok rozpočtu USA za uplynulý fiškálny rok stúpol o 80 mld. USD na 666 mld. USD

Americký minister financií Steven Mnuchin uviedol, že vymazať fiškálny deficit pomôže kombinácia daňovej reformy a zmiernenia regulácií, čo môže krajinu vrátiť k vyšším úrovniam rastu hrubého domáceho produktu.

Deficit rozpočtu americkej federálnej vlády za fiškálny rok, ktorý sa skončil 30. septembra, stúpol na 666 mld. USD. Informovali o tom ministerstvo financií USA a rozpočtový úrad Bieleho domu. V porovnaní s predošlým fiškálnym rokom sa schodok zvýšil o 80 mld. USD. Podľa americkej administratívy nepriaznivý vývoj deficitu ukazuje na nutnosť schválenia daňovej reformy. „Kombináciou daňovej reformy a zmiernenia regulácií sa krajina môže vrátiť k vyšším úrovniam rastu hrubého domáceho produktu, čo pomôže vymazať náš fiškálny deficit,“ povedal americký minister financií Steven Mnuchin.

„Tieto údaje by mali pre Washington slúžiť ako varovný signál, ako pripomienka, že opäť potrebujeme dosiahnuť rast našej ekonomiky a dostať naše verejné financie do poriadku. Môžeme to urobiť rozumným obmedzením výdavkov, daňovou reformou a znížením byrokracie,“ uviedol riaditeľ rozpočtového úradu Bieleho domu Mick Mulvaney.

Republikáni presadzujú prepracovanie daňových zákonov, čo môže zvýšiť verejný dlh USA v najbližšom desaťročí o 1,5 bil. USD. Predstavitelia Demokratickej strany tvrdia, že republikáni by s nimi mali spolupracovať na nadstraníckom prístupe pri zmene daňových zákonov bez zvyšovania deficitu. „Pri takom vysokom a tak rýchlo rastúcom schodku je presadzovanie plánu republikánov, ktorý výrazne zvýši deficit, vrcholom nezodpovednosti,“ vyhlásil líder demokratov v Senáte Chuck Schumer.

Súvisiace články

Aktuálne správy