Produkcia priemyslu eurozóny aj celej EÚ sa zotavila

Augustová priemyselná výroba eurozóny medzimesačne stúpla o 1,4 % po júlovom raste o 0,3 %, priemysel celej EÚ medzimesačne v posilnil o 1,7 % po júlovom poklese o 0,3 %.

Sezónne upravená priemyselná produkcia eurozóny v auguste medzimesačne stúpla o 1,4 percenta, čiže tempo jej rastu sa zrýchlilo po júlovom posilnení 0,3 percenta. V rámci celej 28-člennej Európskej únie sa priemyselná výroba v auguste medzimesačne zväčšila o 1,7 percenta po júlovom oslabení o 0,3 percenta. Medziročne sa priemyselná produkcia eurozóny v auguste zvýšila o 3,8 percenta a v rámci celej EÚ o 3,9 percenta. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V rámci členských krajín Európskej únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, sa priemyselná produkcia v auguste medzimesačne najvýraznejšie zväčšila v Českej republike (14,3 %), na Malte (5,4 %) a v Portugalsku (4,7 %). Medzimesačné oslabenie priemyselnej výroby v auguste evidovali v Holandsku (-2,3 %), vo Švédsku (-1,8 %) a vo Francúzsku a Fínsku (zhodne -0,4 %).

Medziročne v rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, sa produkcia priemyselného odvetvia najviac zvýšila v Litve (13,1 %), v Lotyšsku (12,1 %) a v Rumunsku (10,3 %). Medziročné oslabenie výroby priemyselného sektora v auguste evidovali v Holandsku (-1,8 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy