Podiel zlyhaných úverov domácnostiam na Slovensku klesá

Podiel zlyhaných úverov domácnostiam na Slovensku naďalej klesá. Potvrdili to údaje Národnej banky Slovensku (NBS) za 2. štvrťrok. Podiel zlyhaných úverov na celkových úveroch ku koncu júna tohto roka predstavoval 3,4 %, čo medziročne predstavuje pokles o 0,4 percentuálneho bodu (p.b.).
Z jednotlivých úverov medziročne klesol podiel pri prečerpaniach na 8,1 % a pri úveroch na bývanie na 2,1 %. Podiel zlyhaných úverov pri kreditných kartách vzrástol na úroveň 14,3 %. „V kategórii spotrebiteľských úverov podiel zlyhaných mierne vzrástol na úroveň 8,2 %,“ uvádza sa v aktuálnom štatistickom bulletine NBS.
Medziročne klesá aj podiel zlyhaných úverov nefinančným spoločnostiam. Ku koncu júna klesol na 5,8 %. „V 2. štvrťroku významne klesol podiel zlyhaných úverov na nehnuteľnostiach, a to medziročne o 4,4 p.b. na 6,2 %,“ vyčíslila NBS.
V kategórii prečerpania a revolvingových úverov klesol podiel zlyhaných na úroveň 4,3 %. Znížil sa aj podiel zlyhaných prevádzkových a investičných úverov. „Podiel zlyhaných úverov na kreditných kartách sa udržal približne na rovnakej úrovni ako v predchádzajúcom roku, teda okolo 10 %,“ dodala NBS.

Súvisiace články

Aktuálne správy