MMF: Nerovnosť sa natoľko prehlbuje, že už ohrozuje samotný základ hospodárskeho rastu

, IMF;BI Foto: thinkstock

Nerovnosť príjmov na celom svete rastie tak rýchlo, že podľa výskumu Medzinárodného menového fondu hrozí, že to bude mať vplyv na trvácnosť hospodárskeho rastu.

"Silný hospodársky rast je základom ekonomického rozvoja, nie vždy je však dostatočný," píšu štyria ekonómovia MMF vo svojom blogu. "V niekoľkých vyspelých ekonomikách sa nerovnosť zvýšila, pričom zostáva nezmenene vysoká v mnohých rozvíjajúcich sa ekonomikách."

"Výskum MMF hovorí, že pretrvávajúci nedostatok inklúzie – definovaný ako všeobecne zdieľaný prínos a príležitosti pre hospodársky rast – môže oslabiť sociálnu súdržnosť a narušiť udržateľnosť samotného rastu".

Nedostatok rastu dokáže ovplyvniť značnú časť populácie, posilňuje vytváranie nerovnosť rôznymi spôsobmi, ako je prístup k vzdelaniu, technológiám, dokonca narúša aj sociálnym prepojenia, ktoré pomáhajú jednotlivcom uspieť na pracovnom trhu.

V mnohých krajinách za obdobie ostatných rokov dokázalo najbohatšie 1 % obyvateľstva neprimerane profitovať z hospodárskeho rastu, tvrdí MMF a potvrdzuje tým ďalšie štúdie, ktoré sa dopracovali k rovnakému záveru. "Najbohatšie 1 % predstavuje približne 10 % celkových príjmov v mnohých krajinách G20, pričom v USA a v Južnej Afrike je to ešte viac," uvádza MMF.

Dokonca aj v krajinách, kde rýchly hospodársky rast pomohol vo veľkom pomohol obyvateľstvu  vyhnúť sa chudobe, "najlepšie zarábajúci ľudia profitovali z rastu oveľa viac ako ostatní."

Priemerný podiel príjmov zamestnancov voči firmám v mnohých krajinách klesol. "Pokles celosvetového podielu príjmov vo všeobecnosti znamená vyššiu nerovnosť príjmov," uviedla správa.

"V krajinách s nižšími príjmami na strane pracovnej sily je tendencia dosahovať vyššiu mieru nerovnosti v príjmoch na trhu, ako aj v disponibilnom príjme. V krajinách, kde príjmy na pracovnom trhu rástli, nerovnosť príjmov sa zmenšovala."

Súvisiace články

Aktuálne správy