Kanada pohrozila, že nekúpi vojenské lietadlá od Boeingu

Dôvodom je sťažnosť Boeingu, ktorej výsledkom je prešetrovanie subvencií pre kanadskú firmu Bombardier pri výrobe lietadiel C Series.

Kanadský premiér Justin Trudeau povedal, že jeho vláda by mohla zastaviť nákup lietadiel Boeing, ak táto americká firma nezruší obchodnú sťažnosť voči kanadskému výrobcovi lietadiel Bombardier. Boeing podal sťažnosť na americkom ministerstve obchodu a v americkej Komisii pre medzinárodný obchod (ITC), aby prešetrili subvencie pre Bombardier pri výrobe lietadiel C Series.

Trudeau v pondelok vyhlásil, že Kanada „nebude obchodovať s firmou, ktorá sa nás snaží zažalovať“. Kanada rokuje o nákupe 18 vojenských lietadiel Super Hornet od Boeingu, ale vyjednávania sú pre spor o Bombardier pozastavené. Hovorca Boeingu Scott Day vyslovil nesúhlas s vyjadrením kanadského premiéra a uviedol, že Boeing nežaluje Kanadu.

„Je to obchodný spor s firmou Bombardier, ktorá predáva lietadlá C Series v USA za absurdne nízke ceny, čo je porušením americkej a globálnej obchodnej legislatívy. Bombardier predáva lietadla v USA za cenu, ktorá je o milióny dolárov nižšia ako v Kanade a o milióny dolárov nižšia, ako sú náklady firmy Bombardier na ich výrobu,“ konštatoval Day. „Je to klasický prípad dumpingu, ktorý je možný vďaka veľkému poskytnutiu verejných zdrojov,“ dodal. Sťažnosť Boeingu viedla k tomu, že americké ministerstvo obchodu začalo antidumpingové prešetrovanie, ktoré by mohlo viesť k pokutám pre Bombardier. Predbežné rozhodnutie sa očakáva na budúci týždeň.

Súvisiace články

Aktuálne správy