Očakávania naplnené: ECB v ponechala svoju menovú politiku bez zmeny, tlačovka Draghiho v mätúcom duchu

, CNBC Foto: SITA/AP

Európska centrálna banka na svojom septembrovom zasadnutí ponechala úrokové sadzby bez zmeny. Základná sadzba tak zostáva na 0 %, sadzba pre jednodňové refinančné operácie na úrovni 0,25 % a depozitná na -0,4 %. Takéto rozhodnutie sa aj očakávalo. Objem programu kvantitatívneho uvoľňovania zostáva na 60 miliardách eur mesačne.

Európska centrálna banka vo štvrtok podľa očakávaní ponechala základné úrokové sadzby bez zmeny na rekordných minimách a nepristúpila ani k úprave svojho  programu nákupu cenných papierov. Potvrdila, že program nákupu dlhopisov v objemu najmenej 60 miliárd eur mesačne bude pokračovať minimálne do decembra. Ak by to bolo nutné, banka je pripravená nákupy dlhopisov predĺžiť alebo rozšíriť. Niektorí analytici očakávali, že ECB by mohla upustiť od odkazu na možné zvýšenie nákupu dlhopisov.

Kurz eura voči doláru na oznámenie rozhodnutia nereagoval. Počas tlačovej konferencie Maria Draghiho, na ktorej bolo okrem iného oznámené zníženie inflačného výhľadu, sa kurz dostal nad 1,20 EUR/USD. Ruka v ruke s tým odovzdali časť svojho zisku aj západoeurópske akciové indexy.

Draghi uviedol, že guvernéri sa nebavili o poradí zmien na úrovni jednotlivých nástrojov menovej politiky. Takáto debata je podľa neho veľmi predčasná. Hovorilo sa ale o dĺžke a objeme programu odkupu aktív a kladoch aj záporoch rôznych scenárov. Niektoré rozhodnutia týkajúce sa kvantitatívneho uvoľňovania chce ECB prijať v októbri. Z nedostatočného množstva dlhopisov vhodných na nákup, podľa Draghiho rada ECB obavy nemá.

ECB aktualizovala svoju ekonomickou prognózu. Zlepšila výhľad rastu HDP eurozóny na
2,2 % v roku 2017,
1,8  % v roku 2018 a
1,7 % v roku 2019.
Miera inflácie by mala v tomto roku dosiahnuť 1,5 %,
budúci rok 1,2 % a
v roku 2019 opätovne 1,5 %.
Výhľad inflácie bol oproti júnovej prognóze mierne znížený a to predovšetkým v dôsledku posilnenia eura v uplynulých mesiacoch.
 


Anna Stupnytska, Global Economist, Fidelity International sa vyjadruje k zasadnutiu ECB:

Hoci sa ECB na dnešnom zasadnutí rozhodla ponechať svoju monetárnu politiku bezo zmien, následná konferencia Maria Draghiho sa niesla v mätúcom duchu. Prezident banky sa totiž snažil nájsť rovnováhu medzi tým, aby pôsobil presvedčivo ohľadom silného a rozsiahleho ekonomického zotavenia, zároveň tým, aby nebol príliš ustarostený zo súčasného silného Eura a zároveň snahou presvedčiť investorov o tom, že je dobré udržať uvoľnenú politiku v platnosti i naďalej.

Vytvorilo to na trhoch, tak s Eurom, ako aj európskymi vládnymi dlhopismi, ktoré v reakcii prudko stúpali, zaujímavú dynamiku. Investori totiž pravdepodobne vychádzali z predpokladu, že silné Euro oddiali dátum, kedy ECB začne obmedzovať výkup dlhopisov.

Stále si myslím, že ECB bude i naďalej pokračovať v doterajšom, len veľmi postupnom, sprísňovaní svojej politiky. K začiatku obmedzovanie kvantitatívneho uvoľňovania tak dôjde pravdepodobne počas budúceho roka, a to bez ohľadu na silu Eura. Iné, podstatné fundamentálne faktory, ako nízky rast miezd, a nevyriešené štrukturálne problémy, totiž bránia ECB ustúpiť z nekonvenčnej politiky inak ako rýchlo a hladko.

 

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy