EK starostlivo preskúma britský návrh na dočasnú colnú dohodu

Európska komisia (EK) "starostlivo" preskúma britský návrh na dočasnú colnú dohodu po vystúpení krajiny z Európskej únie (EÚ).

Európska komisia (EK) „starostlivo“ preskúma britský návrh na dočasnú colnú dohodu po vystúpení krajiny z Európskej únie (EÚ). Ale vzájomnými vzťahmi sa bude zaoberať až potom, keď obe strany dosiahnu dostatočný pokrok na rokovaniach o tzv. rozvode. Uviedol to dnes hovorca EK.
„Považujeme zverejnenie britských pozícií za pozitívny krok smerom k skutočnému začatiu prvej fázy rokovaní. Hodiny tikajú a toto nám umožní dosiahnuť pokrok,“ povedal hovorca.
Komisia tak reagovala na zverejnenie „pozície“ Veľkej Británie, ktorá navrhla vytvorenie dočasnej colnej únie, ale zároveň sa domáha práva rokovať o nových obchodných dohodách s inými štátmi.
Vláda Spojeného kráľovstva uviedla, že chce po brexite udržať obchodnú výmenu s EÚ bez ciel a byrokratických prekážok počas prechodného obdobia a pravdepodobne aj navždy. Tento návrh určite poteší britské firmy, ale zrejme vyvolá údiv na druhej strane Lamanšského prielivu.
Londýn už pred uverejnením prvého zo série návrhov, ktorých cieľom je a splnenie britských ambícií v otázke budúcich vzťahov s EÚ, uviedol, že sa bude snažiť na rokovaniach o čo najtesnejšie prepojenie s európskou colnou úniou aj po odchode z bloku v marci 2019.
Priemyselným lobistickým skupinám sa určite uľavilo. Opakovane totiž varovali pred možným zavedením ciel, hraničnými kontrolami a neistotou po odchode Británie z jej najväčšieho zahraničného trhu.
Takzvaná cestná mapa však pravdepodobne narazí na odmietavý postoj EÚ, vzhľadom na to, že Spojené kráľovstvo chce v rámci zavedenia dočasnej colne únie s EÚ zároveň rokovať o nových obchodných zmluvách s inými krajinami. Tomu ale členstvo v colnej únii bráni. EÚ opakovane varovala Londýn, že si nemôže „vybrať hrozienka z koláča“, teda využívať výhody členstva v bloku a pritom nedodržiavať jeho pravidlá.
Podľa britského ministra pre brexit Davida Davisa dohoda o prechodnom období po brexite by mala zabezpečiť Veľkej Británii podmienky čo najviac podobné aktuálnemu fungovaniu vzťahov s EÚ a zároveň priniesť slobodu a umožniť jej rokovať o nových obchodných dohodách s inými štátmi.
Zvyšných 27 európskych vlád ale upozornilo Londýn, že hoci sú otvorené návrhu na prechodné obdobie po brexite, najprv chcú vyriešiť kľúčové body, ako sú práva európskych občanov v Británii a finančné vyrovnanie.
Rozhovory o tzv. rozvode by sa mali obnoviť 28. augusta v Bruseli a hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier sa sťažoval na nedostatok pokroku pri prvých dvoch kolách.

Súvisiace články

Aktuálne správy