Zhrnuté do pár viet: 5 vecí, ktoré by ste mali vedieť o investovaní

, collaborativefund.com Foto: thinkstock

Investujte len do toho, čomu rozumiete, diverzifikujte svoje portfólio, neinvestujte všetky prostriedky, ktoré máte. Podobných nudných poučiek pre začínajúcich investorov je skutočne veľa. Ale dá sa to aj inak.

Všetko, čo potrebujete vedieť o investovaní, sa dá zhrnúť do piatich bodoch.

1. Investovanie je hra s pravdepodobnosťou
Bohužiaľ však platí, že pravdepodobnosť nikdy nedosahuje 100 %. To, že vám situácia nahráva, neznamená, že nemôžete skončiť medzi porazenými. "Musíte byť za každej situácie pripravení na to, že môžete prehrať, a musíte sa vedieť s prípadnou porážkou vyrovnať," radil počas svojho života americký historik, ekonóm a investor Peter Bernstein.

2. Jednou z najsilnejších zbraní investorov je znalosť histórie
Svet sa neustále mení, reakcia ľudí na krízové ​​situácie ale zostávajú veľmi podobné. To platí aj o svete investícií. Keď budete mať povedomie o tom, ako sa investori správali počas predchádzajúcich kríz, trhových krachov alebo v čase zvýšeného napätia, budete mať neporovnateľne vyššiu šancu, že zlé časy ustojíte.

3. Spoľahlivým zabijakom investovania je neznalosť seba samého
Investovanie je spojené s rizikom, to si musí každý uvedomiť ešte pred tým, ako vstúpi na finančné trhy. Každý investor si musí byť vedomý toho, aké veľké riziko je schopný podstúpiť, a tomu musí prispôsobiť svoju stratégiu a skladbu portfólia. Tí, ktorí si naloží príliš veľa, s investovaním čoskoro skončia a budú tvrdiť, že burzy nie sú miestom pre obyčajných smrteľníkov.

4. Základnou podmienkou pre dosiahnutie cieľa je silná motivácia
Investovanie nie je šprint, ale maratón sprevádzaný bolesťou. Úspech nikdy nedosiahnete, ak nebudete vytrvalí a nebudete mať silnú motiváciu. Investovať len preto, že vám to niekto odporučil, nedáva zmysel. Ujasnite si, čoho na trhoch chcete dosiahnuť, a buďte realistami pri odhadovaní toho, aká dlhá bude vaša cesta.

5. Najlepšie výsledky budete dosahovať, keď pôjdete s davom
Investori z radov kontrariánov s takýmto vyhlásením súhlasiť nebudú, je ale nepopierateľným faktom, že splaviť rieku je oveľa jednoduchšie ako sa snažiť plávať proti prúdu. Raz alebo dvakrát vám kontrariánska stávka môže vyjsť, na to, že budete úspešnými kontrariánmi dlhodobo, sa ale radšej nespoliehajte.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy