Talianska ropná firma Eni sa v 2. kvartáli vrátila k zisku

Talianska ropná a plynárenská spoločnosť Eni sa v 2. štvrťroku vrátila k zisku. Prispela k tomu najmä produkcia v troch oblastiach, kde firma začala s ťažbou z podmorských ložísk.
Eni uviedla, že za 2. štvrťrok dosiahla čistý zisk 18 miliónov eur. Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka zaznamenala stratu na úrovni 446 miliónov eur. Tržby sa zvýšili o 15 % na 15,78 miliardy eur.
Upravený zisk dosiahol 463 miliónov eur oproti strate v 2. kvartáli minulého roka na úrovni 317 miliónov eur. Výsledok tak prekonal odhady analytikov, ktorí očakávali upravený zisk na úrovni 300 miliónov eur.
Podľa firmy k obratu dopomohlo skoršie spustenie podmorských projektov v Ghane, Angole a Indonézii. Tie prispeli k tomu, že produkcia spoločnosti sa v 2. kvartáli zvýšila o 3 %. Eni zároveň oznámila, že ponecháva v platnosti svoju prognózu v oblasti ťažby na celý tento rok. To znamená, že naďalej počíta s tohtoročným 5-% rastom produkcie na 1,84 milióna barelov ropného ekvivalentu denne (1 barel = 159 litrov).

Súvisiace články

Aktuálne správy