Ceny v priemysle pokračujú v raste

V júni boli ceny priemyselných výrobcov v úhrne medziročne vyššie o 2,6 %.

Rast cien v priemysle v júni o niečo spomalil. Podľa údajov Štatistického úradu SR ceny priemyselných výrobcov v úhrne medziročne vzrástli o 2,6 %, čo bol oproti máju rast pomalší o 0,4 percentuálneho bodu. V priemere za prvých šesť mesiacov tohto roka tak ceny v priemysle v úhrne vzrástli o 2,8 %. Ne medzimesačnej báze priemyselné ceny v úhrne oproti máju klesli o 0,1 %.

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemsko v júni medziročne stúpli o 1,4 %. Zvýšili sa ceny ťažby a dobývania o 4 %, priemyselnej výroby o 1,6 %, dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 0,8 %. Klesli ceny dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 0,2 %. V priemyselnej výrobe sa zvýšili najmä ceny výrobkov z kovov a kovových konštrukcií počítačových, elektronických a optických výrobkov zhodne o 8,8 % a strojov a zariadení o 4,2 %. Naopak, klesli hlavne ceny základných farmaceutických výrobkov a prípravkov o 3,8 %. Medzimesačne tuzemské priemyselné ceny klesli o 0,1 %.

Exportné priemyselné ceny v júni medziročne vzrástli o 3,4 %. Zvýšili sa ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 5,5 %, ťažby a dobývania o 4,8 %, priemyselnej výroby o 3,3 %, dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 1,6 %. V priemyselnej výrobe sa zvýšili najmä ceny výrobkov z kovov a kovových konštrukcií o 18,9 % a textílií, odevov, kože, kožených výrobkov o 13,5 %. Klesli len ceny výrobkov z gumy a plastu o 1,9 % a elektrických zariadení o 0,7 %. V medzimesačnom porovnaní klesli ceny priemyselných výrobcov na export v júni oproti máju o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy