Bundesbank: Krajiny eurozóny ušetrili od začiatku krízy miliardy eur, vďaka nízkym úrokom

, ČTK Foto: TASR/AP

Členské krajiny eurozóny vďaka nízkym úrokovým sadzbám ušetrili od vypuknutia globálnej finančnej krízy v roku 2008 takmer miliardu eur. Ich vlády sa tak môžu teraz snažiť, aby Európska centrálna banka udržiavala úroky na nízkej úrovni. Uviedla to Nemecká centrálna banka Deutsche Bundesbank.

"Od roku 2008 úspory dosiahli takmer tri miliardy eur, teda takmer deväť percent hrubého domáceho produktu eurozóny," uviedla Bundesbank vo svojej mesačnej správe o vývoji ekonomiky. Upozornila na to, že najzadlženejšie členské štáty eurozóny môžu mať problém vyrovnať sa s očakávaným nárastom úrokov, čo by mohlo viesť k zníženiu hospodárskeho rastu a ohrozeniu  nezávislosti ECB.

"Existuje zvýšené riziko, že dôvera v udržateľnosť štátnych financií jednotlivých krajín klesne, hneď ako začnú rásť úrokové sadzby. Hrozí, že menová politika bude tlačená, aby tomu zabránila," varovala Bundesbank.

Centrální banka v dnešnej správe tiež uviedla, že nemecká ekonomika v druhom štvrťroku pravdepodobne dosiahla silný rast a do tretej štvrtiny vstúpila do vynikajúcej pozície. Hospodársky rast je podľa banky podporovaný dopytom po vývoze, stavebnom sektore a domácom spotrebnom.

Súvisiace články

Aktuálne správy