Obytné nehnuteľnosti v 1. štvrťroku v EÚ medzikvartálne zdraželi, na Slovensku zlacneli

Medzikvartálne zlacnenie obytných nehnuteľností na Slovensku počas januára až marca bolo v rámci krajín Európskej únie druhé najvýraznejšie.

Ceny obytných nehnuteľností kupovaných domácnosťami, čiže bytov a rodinných domov, v eurozóne v prvom kvartáli tohto roka medziročne stúpli o 4 percentá a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zvýšili o 4,5 percenta. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom ceny obytných nehnuteľností v eurozóne v prvom kvartáli vzrástli o 0,4 percenta a v rámci celej EÚ stúpli o 0,7 percenta. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Medzikvartálne na Slovensku ceny bytov a rodinných domov v prvom štvrťroku o 2,4 percenta klesli. V rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, to bol druhý najvýraznejší pokles. Výraznejšie ceny obytných nehnuteľnosti počas januára až marca oproti predošlému kvartálu oslabili na Malte (-5,4 %). Tretí najvýraznejší medzikvartálny pokles cien evidovali na Cypre (-1,4 %). Najsilnejší medzikvartálny rast cien obytných nehnuteľností bol v Česku (2,9 %), Lotyšsku (2,8 %) a Švédsku (2,5 %).

Medziročne sa ceny obytných nehnuteľností počas januára až marca zvýšili najviac v Českej republike (12,8 %), Litve (10,2 %) a Lotyšsku (10,1 %). Na Slovensku boli obytné nehnuteľnosti v prvom kvartáli medziročne drahšie o 3,8 percenta. Medziročný pokles cien bytov a rodinných domov evidovali v Chorvátsku (-0,4 %) a v Taliansku (-0,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy