ECB tento týždeň zmeny neohlási, obchodníci očakávajú deň D až v septembri

, CNBC Foto: TASR/AP

Odborníci sú presvedčení, že Európska centrálna banka vo štvrtok ohlási, že aj naďalej podrží nízke úrokové sadzby a nezmení svoj program nákupu. A to aj napriek prejavu prezidenta ECB v portugalskom meste Sintra. Draghiho slová boli interpretované mnohými ako znamenie, že centrálna banka by mohla začať s uťahovaním svojej ultrauvoľnenej politiky skôr, než sa očakávalo.

Európska centrálna banka podľa všetkého vo štvrtok podrží úrokové sadzby, pričom mnohí pozorovatelia trhu očakávajú, že banka v septembri oznámi plány na zníženie svojho programu nákupu dlhopisov. Hoci slová prezidenta ECB Maria Draghiho v Sintre bol interpretované mnohými ekonómami ako znamenie, že centrálna banka už vidí ekonomiku optimistickejšia a mohla by začať s "taperingom" skôr, než sa očakávalo. Od nešťastnej interpretácie v júni sa ECB snaží tieto očakávania upokojiť. "Potrebujeme trpezlivosť a vytrvalosť, potrebujeme byť trpezliví, pretože rast inflácie potrebuje viac času a presvedčujúcich údajov," povedal hlavný ekonóm ECB Peter Praet  6. júla v Paríži. V tom istom prejave tiež uviedol, že oživenie v eurozóne "zdá sa získalo ďalší impulz."

ECB sa tak nachádza v ťažkej situácii. Hoci hospodársky rast je prekvapivo silný, údaje to masívne podporujú, aj indikátory sentimentu poukazujú na solídne oživenie, inflácia sa blíži k dvojpercentnému cieľu, no stále ho nedosahuje. Celková inflácia v júni dokonca mierne klesla na 1,3 % z májových 1,4 %. Jadrová inflácia mierne vzrástla o 0,2 percentuálneho bodu na 1,1 %.

"ECB bude naďalej čeliť malému domácemu inflačnému tlaku," píše Carsten Brzeski, hlavný ekonóm pre Nemecko a Rakúsko v ING. "Pokles cien ropy, zvýšenie výnosov dlhopisov a silnejúce euro ešte viac zhoršili inflačné výhľady ECB."

Dolár klesol na 14-mesačné minimá voči euru, keď sa vzájomný výmenný kurz posunul nad 115,5 dolárového centu v reakcii na krach zrušenia zdravotníckych zákonov Obamacare v Senáte pre nejednotnosť vládnucich republikánov.

Nové prognózy ohľadom inflácie a rastu budú zverejnené v septembri, väčšina ekonómov oslovených agentúrou Reuters očakáva, že Draghi oznámi zníženie programu nákupu aktív od januára budúceho roka.

Dôvod, prečo by ECB mala začať uťahovať svoju monetárnu politiku aj napriek utlmeným infláciám, bol oznámený v Sintre."Vzhľadom na to, že ekonomika sa naďalej zotavuje, politická situácia sa ustaľuje, centrálna banka môže sprevádzať oživenie úpravou parametrov svojich politických nástrojov. Nie však preto, aby sprísnila politický postoj, ale aby sa celkovo nezmenil," povedal Draghi 27. júna.

"V podobnom duchu sa už vyjadrili aj Praet a člen Rady guvernérov Villeroy. Hovorilo sa o "akceleračnom efekte ", čo naznačuje, že existuje priestor na "prispôsobenie intenzity "politických krokov", hovorí Anatoli Annenkov, senior európsky ekonóm spoločnosti Societe Generale.

ECB jednoznačne chce pripraviť trhy na ukončenie ultrauvoľnenej menovej politiky bez toho, aby sa vytvárali ďalšie deformácie na trhu. Je to ale nebezpečný tanec na vrchole sopky, vzhľadom na nervozitu investorov na menovom a dlhopisovom trhu, píše CNBC.

V septembri by teda podľa očakávaní mal nastať deň D, kedy trhy spoznajú jasný plán toho, čo sa stane s programom nákupu aktív v roku 2018. Väčšina ekonómov očakáva šesťmesačné predĺženie so zníženým objemom. V Tallinne, na poslednom zasadnutí ECB pre menovú politiku, Draghi vyhlásil, že "ECB bude na trhoch ešte dlho."

Súvisiace články

Aktuálne správy