Rakúsky elektronický priemysel zažil silný rok 2016 aj 1. kvartál 2017

Rakúsky elektronický priemysel má za sebou silný rok a do tohto roka vstúpil veľmi pozitívne. Druhé najväčšie priemyselné odvetvie v Rakúsku vlani medziročne zvýšilo hodnotu produkcie o 7 % na 15,3 miliardy eur, tržby stúpli o 10 % na 18,9 miliardy eur a počet zamestnancov o 1,3 % na 62.058 ľudí.
Ešte lepšie sa tomuto odvetviu darilo v 1. kvartáli 2017, keď počet prijatých objednávok vzrástol o 29 % a hodnota produkcie stúpla o 23 %. „Tento trend zdôrazňuje aj 5,9-percentné zvýšenie exportu. Pretrvávajúci nízky kurz eura a mierne ceny energií a surovín budú ďalej zvýhodňovať vývoj v tejto branži,“ povedal Lothar Roitner, prezident Odborného združenia elektrického a elektronického priemyslu (FEEI).
Rozdielny vývoj nastal vlani v oblasti vývozu, keďže export do USA mierne klesol a obchodovanie s Ruskom poškodili sankcie. Naproti tomu sa mierne zvýšil vývoz do Nemecka. Ázijský trh stagnoval, výnimkou bola Čína, kde FEEI zaznamenal vzostup dopytu o 11 %. Čína vzbudzuje nádej rakúskych firiem a Roitner ako príklad uvádza jej železničný priemysel, ktorý pred 10 rokmi prakticky nefiguroval na svetovom trhu, v súčasnosti má podiel 41 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy