Čína liberalizuje kapitálový trh: Zahraniční investori ihneď nakupovali za miliardy

, reuters;WSJ;patria Foto: SITA/AP

Udalosťou tohto týždňa je nepochybne spustenie systému, ktorý umožňuje investorom s obchodnými účtami v Hongkongu nakupovať na čínskom medzibankovom dlhopisovom trhu.

Čína spustila dlho očakávaný systém Bond Connect, ktorý prepája dlhopisové trhy v Hongkongu s tzv. pevninskou Čínou. Systém uľahčuje zahraničným investorom, s obchodnými účtami v Hongkongu, nakupovať čínske dlhopisy. Zatiaľ ale nefunguje v opačnom smere, takže čínski investori nemôžu prostredníctvom neho nakupovať dlhopisy na hongkonskom trhu, upozorňuje denník The Wall Street Journal. Zahraniční investori s obchodnými účtami v Číne majú na tamojší medzibankový dlhopisový trh prístup už od minulého roka.

Podľa agentúry Reuters boli počas zhruba dvoch desiatok minút od spustenia systému Bond Connect nakúpených dlhopisov v hodnote 2,15 miliardy jüanov. Za celý deň presiahol objem obchodov v tomto systéme sedem miliárd jüanov. Transakcia tu zrealizovali napríklad britské banky HSBC Holdings a Standard Chartered či americká Citigroup.

Čínsky dlhopisový trh je s objemom okolo deväť biliónov dolárov tretím najväčším na svete, za Spojenými štátmi a Japonskom. V zahraničných rukách sa však zatiaľ nachádzajú iba necelé dve percentá čínskych dlhopisov. "Čím ďalej, tým viac zahraničných investorov potrebuje nakupovať aktíva denominované v jüanoch," uviedol námestník guvernéra čínskej centrálnej banky Pchan Kung-šeng. "Bond Connect vychádza v ústrety stúpajúcemu dopytu globálnych investorov," dodal.

Slávnostného spustenia systému sa zúčastnila správkyňa Hongkongu Carrie Lamová, ktorú cez víkend vymenoval do funkcie čínsky prezident Si Ťin-pching. Toto vymenovanie sa uskutočnilo v rámci 20. výročia odovzdania Hongkongu pod správu Číny.

Súvisiace články

Aktuálne správy