Systémy centrálneho zásobovania teplom pokrývajú v SR 54 % potreby tepla

Na Slovensku systémy centrálneho zásobovania teplom (CZT) pokrývajú viac ako 54 % celkovej potreby tepla a zásobujú viac ako 1,8 milióna obyvateľov. Dodnes tvorí podiel CZT asi 80 % zásobovania bytových domov. Informoval o tom predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT) Stanislav Janiš.
Pripomenul, že vo februári 2016 prijala EÚ Stratégiu pre vykurovanie a chladenie, ktorej snahou je postupne zvyšovať podiel obnoviteľných zdrojov energie (OZE) na výrobe energií, vrátane tepla v krajinách EÚ. „V rámci tejto stratégie sa kladie dôraz na CZT, ktoré umožňujú najefektívnejšie zavádzanie OZE,“ upozornil.
Podiel OZE na výrobe tepla sa podľa neho v krajinách EÚ za posledných 10 rokov takmer zdvojnásobil a blíži sa k úrovni 20 %. Slovensko radí medzi krajiny EÚ, ktoré zaostávajú vo využívaní OZE pri výrobe tepla. „Ich podiel dosahuje len 8,7 % napriek tomu, že výrobcovia tepla, ktorí podliehajú regulácii Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), využívali v roku 2015 OZE ako palivo v podiele 28,3 %,“ uviedol.
„Najvyšší podiel obnoviteľných zdrojov pri výrobe tepla spomedzi krajín EÚ nájdeme vo Švédsku, a to viac ako dve tretiny. Nadpolovičný podiel vykazuje aj Lotyšsko a Fínsko. Podpriemerné zastúpenie OZE pri výrobe tepla však nájdeme aj v ostatných krajinách V4, či v Nemecku. Z krajín V4 je na tom najlepšie Česká republika s podielom OZE na výrobe tepla 16,7 %,“ spresnil Janiš.
Podčiarkol, že aj keď na Slovensku sa systémy CZT ešte stále vnímajú ako prežitok komunistickej éry, nastupuje pozitívny trend. Vláda si stále viac uvedomuje, aké vzácne a jedinečné dedičstvo je na Slovensku vybudované. Aj štúdia Ministerstva hospodárstva SR, ktorá vyplýva zo Smernice o energetickej efektívnosti, vyzdvihuje potenciál, ktorý predstavujú systémy CZT pre ďalší rozvoj vysokoúčinnej kombinovanej výroby elektriny a tepla (KVET) šetrnej k životnému prostrediu.
„Produkcia tepla v centrálnych zdrojoch na Slovensku je nadpriemerná oproti iným krajinám EÚ (159 % priemeru EÚ). Je však stále výrazne nižšia ako v susednej Českej republike (242 % priemeru EÚ), s ktorou sme zdedili spoločné dedičstvo výroby tepla z CZT,“ dodal Janiš.

Súvisiace články

Aktuálne správy