Tempo rastu inflácie v eurozóne sa v júni spomalilo na 1,3 %

Tempo rastu inflácie v eurozóne sa v júni 2017 spomalilo na 1,3 % z májových 1,4 %. Vyplýva to z prvého odhadu, ktorý dnes na svojej internetovej stránke zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.
Medziročná miera inflácie v regióne, ktorý platí eurom, tak dosiahla v júni najnižšiu úroveň v tomto roku. Menšiu infláciu zaznamenala eurozóna naposledy vlani v decembri. Dôvodom júnového spomalenie inflácie bolo miernejšie zdraženie energií.
Jadrová inflácia, v ktorej nie sú zahrnuté nestále ceny energií a potravín, pritom v júni zrýchlila a vzrástla medziročne o 1,1 % po májovom zvýšení o 0,9 %.
Čo sa týka hlavných komponentov inflácie v eurozóne, v júni najviac stúpli ceny energií, medziročne o 1,9 %. Ale ich rast sa citeľne spomalil v porovnaní s májom, keď ceny energií vyskočili o 4,5 %. Ceny služieb v eurozóne sa v júni zvýšili o 1,6 % (o 1,3 % v máji), ceny potravín, alkoholu a tabakových výrobkov stúpli o 1,4 % (1,5 % v máji) a priemyselné produkty bez energií zdraželi o 0,4 % (0,3 % v máji).

Súvisiace články

Aktuálne správy