Americká ekonomika rástla v 1. kvartáli rýchlejšie

Americká ekonomika v prvých troch mesiacoch 2017 expandovala o niečo viac, ako naznačovali predbežné údaje. Dôvodom boli vyššie spotrebiteľské výdavky a výraznejší rast exportu. Oznámilo to dnes ministerstvo obchodu USA.
Podľa spresnených výsledkov sa hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov v 1. štvrťroku 2017 zvýšil medziročne o 1,4 %, a nie o 1,2 %, ako ministerstvo informovalo minulý mesiac.
Napriek revízii bolo tempo rastu HDP v období január-marec najslabšie od 2. kvartála 2016 a menšie ako v prvých troch mesiacoch vlaňajška, keď výkon americkej ekonomiky stúpol o 2,1 %.
Analytici očakávajú, že v tomto 2. kvartáli americká ekonomika zrýchli. Naznačuje to solídny nábor nových zamestnancov, ktorý by mal priniesť ďalší rast spotrebiteľských výdavkov.
Dôvodom lepších výsledkov v 1. štvrťroku bola revízia spotrebiteľských výdavkov smerom nahor. Tieto výdavky sa pritom podieľajú viac ako dvoma tretinami na hospodárskej aktivite v USA. Konkrétne, spotrebiteľské výdavky v USA v prvých troch mesiacoch 2017 vzrástli o 1,1 % namiesto pôvodne avizovaných 0,6 %. To však stále bolo najpomalšie tempo ich rastu od 2. štvrťroku 2013.
Spresnené štatistiky tiež ukázali, že export z USA v 1. kvartáli po revízii vzrástol až o 7 %, a nie o 5,8 %.
Aj napriek lepším konečným výsledkom, výkon americkej ekonomiky stále výrazne zaostáva za cieľom novej administratívy prezidenta Donalda Trumpa, ktorý chce dosiahnuť zrýchlenie hospodárskeho rastu na 3 %.
Spojené štáty naposledy zaznamenali udržateľný priemerný 3-% rast HDP v 90. rokoch minulého storočia. Od roku 2000 kleslo priemerné tempo rastu americkej ekonomiky na 2 %. A vlani sa HDP Spojených štátov zvýšil len o 1,6 %, najmenej za päť rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy