Toshiba vypadne z hlavného indexu tokijskej burzy

, ČTK Foto: SITA/AP

Japonský elektrotechnický koncern Toshiba od 1. augusta opustí hlavný index tokijskej akciovej burzy Nikkei 225. Oznámil to dnes prevádzkovateľ burzy, ktorý dal zároveň firme ďalší čas na predloženie finančných výkazov. Ak ich Toshiba v požadovanom čase nedodá, môžu jej akcie z burzy zmiznúť úplne.

Japonská spoločnosť doteraz nezverejnila auditované hospodárske výsledky za uplynulý finančný rok, pretože audítori jej výsledkovú správu zatiaľ neschválili. Regulátori dnes vyhoveli žiadosti firmy a posunuli konečný termín pre zverejnenie výsledkov z 30. júna na 10. augusta. Pokiaľ ale Toshiba dovtedy výsledky nepredloží, hrozí, že jej akcie budú z burzy stiahnuté.

Spoločnosť dnes uviedla, že svoju čistú stratu za finančný rok, ktorý skončil 31. marca, odhaduje na 995,2 miliardy jenov. Zvýšila tak odhad z predpokladaných 950 miliárd jenov, píše agentúra Reuters.

Toshiba sa dostala na pokraj finančného kolapsu v dôsledku rozsiahlych strát americkej jadrovej divízie Westinghouse Electric. Finančné problémy primäli Toshibu k rozhodnutiu predať lukratívnu čipovú divíziu. Za preferovaného kupca tento týždeň zvolila konzorcium, za ktorým stojí japonská vláda. Konzorcium, ktorého súčasťou sú japonské spoločnosti Innovation Network Corporation of Japan (INCJ) a Development Bank of Japan spolu s americkým investičným fondom Bain Capital Private Equity, ponúka za čipovú divíziu zhruba dva bilióny jenov.

Proti predaju čipovej divízie konzorcia sa však stavia americká spoločnosť Western Digital, ktorá s Toshibou v oblasti čipov spolupracuje. Americká firma už dávnejšie oznámila, že v súvislosti s plánovaným predajom čipovej divízie Toshiby požiadala o arbitráž.

Súvisiace články

Aktuálne správy