EÚ schválila firme Airbus štátnu pomoc 377 mil. eur na vývoj nového vrtuľníka

Dotácie na vývoj vrtuľníka novej generácie bude Airbus dostávať počas obdobia ôsmich rokov, pričom Francúzsko poskytne 330 mil. eur a Nemecko 47,25 mil. eur.

Európska únia schválila spoločnosti Airbus štátnu pomoc v sume vyše 377 mil. eur, ktorú jej poskytnú Francúzsko a Nemecko na vývoj nového vrtuľníka. Európska komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová v pondelok uviedla, že tieto dotácie podporia súkromné investície do projektu a „pomôžu priniesť na trh novú generáciu inovatívnych ťažkých vrtuľníkov“ bez narušenia konkurencie v 28-člennom bloku.

Podporu na vývoj vrtuľníka bude Airbus dostávať počas ôsmich rokov, pričom Francúzsko poskytne 330 mil. eur a Nemecko 47,25 mil. eur. Eurokomisárka Vestagerová konštatovala, že projekt vrtuľníka X6 presahuje kapacity samofinancovania spoločnosti Airbus, čo umožňuje schválenie štátnej pomoci. Airbus je nadnárodná firma vyrábajúca letecké stroje, v ktorej majú podiely viaceré európske krajiny, vrátane Francúzska, Nemecka a Španielska.

Súvisiace články

Aktuálne správy