Ekonomika eurozóny vzrástla v 1. štvrťroku výraznejšie

Ekonomika eurozóny vzrástla v 1. kvartáli tohto roka výraznejšie, než naznačoval predbežný odhad z polovice mája. Ukázali to dnes zverejnené údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat.
Ekonomika krajín s jednotnou menou vzrástla za prvé tri mesiace tohto roka oproti predchádzajúcemu štvrťroku o 0,6 %, zatiaľ čo predbežný odhad zverejnený 16. mája hovoril o 0,5-% raste. To zároveň znamená zrýchlenie tempa rastu v porovnaní s vývojom vo 4. kvartáli, keďže na záver roka dosiahol medzikvartálny rast 0,5 %.
Aj v medziročnom porovnaní upravil Eurostat údaje o vývoji ekonomiky eurozóny smerom nahor. Zatiaľ čo v predbežnom odhade uvádzal rast na úrovni 1,7 %, nový údaj poukazuje na rast o 1,9 %. Opäť to znamená zrýchlenie tempa rastu, keď vo 4. kvartáli dosiahol medziročný rast eurozóny 1,8 %.
V rámci širšej Európskej únie (EÚ) zaznamenala ekonomika v 1. štvrťroku medzikvartálny rast rovnako ako v prípade eurozóny na úrovni 0,6 %. To znamená rovnaké tempo rastu ako v poslednom štvrťroku minulého roka a mierne zrýchlenie rastu v porovnaní s predbežným odhadom, keď ten poukazoval na rast v 1. kvartáli na úrovni 0,5 %.
Medziročne ekonomika EÚ vzrástla o 2,1 %. Oproti vývoju na záver minulého roka tak mierne zrýchlila tempo rastu, keď medziročný rast vo 4. kvartáli dosiahol 2 %.
Spomedzi členských štátov EÚ, z ktorých sú údaje k dispozícii, najvýraznejší medzikvartálny rast zaznamenali Rumunsko, Lotyšsko a Slovinsko, zatiaľ čo najslabší registrovala Veľká Británia. V prípade Rumunska sa rast zvýšil o 1,7 %, v prípade Lotyšska o 1,6 % a Slovinska o 1,5 %, naopak, ekonomický rast Veľkej Británie dosiahol v 1. štvrťroku oproti 4. kvartálu minulého roka len 0,2 %. Rast slovenskej ekonomiky dosiahol 0,8 %, teda rovnaké tempo ako na záver minulého roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy