Ako sa kde žije za minimálnu mzdu: Slováci v deviatke najhorších

, finance.cz Foto: TASR/Henrich Mišovič;Radovan Stoklasa

Životnú úroveň zamestnancov pracujúcich za minimálnu mzdu v jednotlivých európskych krajinách je vhodné porovnávať na základe kúpnej sily minimálnej mzdy. V jednotlivých členských štátoch EÚ sú totiž rozdielne ceny tovarov a služieb.

Minimálna mzda nie je legislatívou zavedená iba v šiestich členských krajinách Európskej únie, v Dánsku, Fínsku, vo Švédsku, v Rakúsku, v Taliansku a na Cypre. V krajinách Škandinávie je minimálna mzda stanovená spravidla kolektívnymi zmluvami a jej úroveň je tak v mnohých firmách pravdepodobne vyššia ako by bola v prípade stanovenia na štátom. V ostatných členských krajinách Európskej únie je minimálna mzda stanovená legislatívou.

Príliš vysoká minimálna mzda zhoršuje pracovné uplatnenie zamestnancov s nízkou kvalifikáciou, pretože náklady práce na menej kvalifikované pracovné činnosti sú pre zamestnávateľov vysoké. Vyspelé krajiny sveta teda stanovujú minimálnu mzdu nielen s ohľadom na vývoj priemernej mzdy, ale aj s ohľadom na nastavenú úroveň sociálnych dávok. Minimálna mzda by mala dobre plniť motivačnú a ochrannú funkciu, ale súčasne by mala byť finančne únosná pre zamestnávateľov.

Ceny tovarov a služieb sú v jednotlivých členských štátoch EÚ rozdielne, najviac sa pritom líšia ceny za bývanie a služby. Pri zohľadnení cenových rozdielov je rozdiel v hodinovej minimálnej mzde nižší medzi západoeurópskymi a východoeurópskymi krajinami než pri porovnávaní absolútnych hodnôt. V absolútnej hodnote činí hodinová minimálna mzda v Luxembursku 11,27 € a v Bulharsku 1,42 €. V absolútnej hodnote je hodinová minimálna mzda v Luxembursku vyššia 7,9-krát ako minimálna mzda v Bulharsku, v parite kúpnej sily je však minimálna luxemburská mzda vyššia už "len" 3,1-krát.

Členské krajiny EU sa dajú rozdeliť podľa hodinovej výška minimálnej mzdy v parite kúpnej sily do troch skupín.

Nad 8 € za hodinu

Najvyššia hodinová minimálna mzda v parite kúpnej sily (PPS na báze eura) v roku 2017 je v Luxembursku – 9,24 €,
Francúzsku – 9,04 €,  
Nemecku – 8,65 €,
Holandsku – 8, 52 €,
Belgicku – 8,47 €,
Veľkej Británii – 7,38 €,
Írsku – 7,38 €.

Od 4 € do 7 € za hodinu

V šiestich krajinách EÚ je hodinová minimálna mzda v parite kúpnej sily (PPS na báze eura) vyššia ako 4 € a nižšia ako 7 € za hodinu.
V Slovinsku -5,69 €,
na Malte – 5,16 €,
v Poľsku – 4,92 €,
v Španielsku – 4,65 €,
v Portugalsku – 4,05 €,
v Maďarsku – 4,04 €.

Menej ako 4 € za hodinu

V deviatich členských štátoch EÚ nedosahuje hodinová minimálna mzda v parite kúpnej sily (PPS na báze eura) ani 4 €.
V Grécku – 3,92 €,
v Českej republike – 3,73 €,
v Chorvátsku – 3,71 € ,
na Slovensku – 3,67 €,
v Estónsku – 3,61 €,
v Litve – 3,61 €,
v Lotyšsku – 3,17 €,
v Bulharsku – 2,96 €,
v Rumunsku – 2,64 €

Súvisiace články

Aktuálne správy