Slováci sú nespokojní s diaľnicami, dali by im vysvedčenie so známkou 3

, TNS Foto: SITA/AP

Celkovú nespokojnosť s dopravnou situáciou na Slovensku vyjadrili Slováci v aktuálnom prieskume agentúry TNS. Nepáči sa im, že v tejto otázke zaostávame aj v porovnaní so zahraničím. Problémom, podľa nich, sú nedokončené úseky diaľnic či preplnenosť ciest.

Podľa aktuálneho prieskumu agentúry TNS, realizovaného na reprezentatívnej vzorke tisíc respondentov, prikladajú Slováci výstavbe nových cestných úsekov veľký význam. Rovnako vnímajú aj potrebu a dôležitosť rozvoja dopravnej infraštruktúry v krajine. V porovnaní so zahraničím Slováci vidia vo svojej domovskej krajine nedostatočnú infraštruktúru a kvalitu ciest, ktorá zaostáva za štandardom.

Až tretina respondentov pritom zaradila rozvoj nových cestných úsekov a dopravnej infraštruktúry medzi jednu z troch najdôležitejších oblastí rozvoja na Slovensku. Muži pritom považujú rozvoj nových ciest za dôležitejšiu tému ako školstvo či ochranu životného prostredia.

Rozvoj dopravnej infraštruktúry je dôležitý pre zamestnaných ľudí a ľudí, ktorí cestujú aspoň raz za mesiac do zahraničia. Zaujímavosťou je, že túto otázku pokladajú za dôležitejšiu skôr starší ľudia (55-65 rokov) než mladší.

Najčastejšie problémy

Celkovo je až polovica Slovákov nespokojných s rozvojom dopravnej infraštruktúry na Slovensku. Pričom pre 40% Slovákov nie je uspokojivé ani tempo výstavby nových ciest za posledných 10 rokov. Celú situáciu naopak pozitívnejšie vnímajú šoféri a ľudia často cestujúci do zahraničia. Pozitívne je vnímaný aj vplyv nových ciest na kvalitu života v regiónoch za posledných 10 rokov, ktorý ocenili hlavne ľudia z Bratislavy, naopak ľudia z východného Slovenska sú s týmto spokojní najmenej.


Najvýraznejšie problémy diaľnic a rýchlostných ciest na Slovensku podľa respondentov prieskumu agentúry TNS, ktorí ich kvalitu považujú za zlú:

•             Veľa áut, preplnenosť, zápchy – 33 %

•             Málo úsekov a nedokončené úseky – 29 %

•             Množstvo prerábok, časté obmedzenia – 18 %


S blížiacimi sa dovolenkami budú Slováci cestovať častejšie. Až 73 % Slovákov bude pritom využívať práve diaľnice a rýchlostné cesty. Obávajú sa však častých zápch, nedokončených úsekov diaľnic a množstva prerábok a obmedzení na ceste. Veľká premávka a preplnenosť ciest je problém týkajúci sa najmä západného Slovenska, nedokončené úseky diaľnic trápia hlavne východné Slovensko.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy