Aktivita veľkých čínskych výrobcov v máji vzrástla, malých a stredných klesla

Aktivita v čínskom výrobnom sektore v máji klesla, prvýkrát za takmer jeden rok. Odhalil to prieskum spoločností Caixin a Markit Economics, ktorý signalizuje, že podmienky čínskych výrobcov sa zhoršujú. Ale podľa oficiálneho prieskumu čínskeho štatistického úradu výrobný sektor v krajine pokračoval aj v máji v raste.
Konkrétne, podľa súkromných spoločností Caixin a Markit Economics sa index nákupných manažérov (PMI) z čínskeho výrobného sektora v máji znížil na 49,6 bodu z aprílových 50,3 bodu.
Hodnota indexu pritom klesla pod zlomovú hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu. PMI je nižší ako 50 bodov prvýkrát po 11 mesiacoch. Analytici pritom očakávali, že sa májový PMI zvýši na 50,6 bodu.
V separátnom prieskume čínskeho štatistického úradu však index nákupných manažérov z výrobného sektora v máji mierne stúpol na 51,2 bodu a prekonal aj odhady ekonómov, ktorí očakávali jeho stagnáciu na úrovni 51 bodov.
Dôvodom rozdielnych výsledkov oboch prieskumov je fakt, že súkromné spoločnosti Caixin a Markit Economics robia prieskum v stredných a malých podnikoch, ktoré sú pod väčším tlakom, a viac pociťujú dôsledky spomaľovania ekonomiky. A štatistický úrad pri prieskumoch oslovuje najmä veľké štátne firmy.
Čínska ekonomika prechádza transformáciou. Mení sa z hospodárstva, ktorého motorom bol priemysel podporovaný investíciami, na ekonomiku viac závislú od spotrebiteľských výdavkov. Táto transformácia už pár rokov spomaľuje hospodársky rast Číny. Ale Peking dúfa, že jeho najnovšia iniciatíva – vybudovanie novej Hodvábnej cesty z Ázie do Európy a Afriky – poskytne nový impulz aj ekonomike.

Súvisiace články

Aktuálne správy