Konzervatívna šéfka centrálnej banky: Ruské úrokové sadzby by mohli smerovať ešte nižšie

, CNBC Foto: TASR;SITA/AP

Ruské hospodárstvo prekonalo dopady medzinárodných sankcií, povedala Elvira Nabiullina, guvernérka centrálnej banky Ruska. Moskva si teraz vyžaduje "robustné" štrukturálne reformy, aby využila svoj hospodársky potenciál.

Rusi môžu byť v posledných rokoch svedkami strmých prepadov sadzieb, ako však naznačila guvernérka centrálnej banky, ešte by mohlo dôjsť aj k väčšiemu zníženiu, pretože v hľadáčiku banky je inflácia a fluktuácia na ropných trhoch. „Myslím si, že by sme mali byť opatrní, mali by sme byť konzervatívni a mali by sme zvážiť určité inflačné riziká," povedala Elvira Nabiullina, guvernérka centrálnej banky Ruska pre televíziu CNBC na otázku, ako by stabilizácia cien ropy mohla ovplyvniť benchmarkové sadzby banky.

Podľa šéfky je "veľmi ťažké" predpovedať dynamiku cien ropy z dlhodobého hľadiska ak berieme do úvahy potenciálny nárast produkcie bridlicovej ropy. Naznačia však, že banka by mohla revidovať svoj základný scenár pre obchodovanie ropy za 40 USD za barel. "Mali by sme byť veľmi konzervatívni v našej menovej politike. Znížili sme úrokové sadzby a myslím si, že máme priestor na zjednodušenie, ale tempo tohto uvoľnenia bude závisieť od ekonomickej situácie, od skutočnej inflácie, od inflačných očakávaní, od dynamiky cien  ropy. Sme závislí na údajoch a na každom stretnutí, každom zasadnutí o stanovení politiky analyzujeme všetky tieto faktory a rozhodujeme sa o ďalšom kroku."

Ruská inflácia sa podľa údajov agentúry Reuters spomalila na viac ako 4 percentá z úrovne takmer 17 percent len ​​pred dvoma rokmi. Nabiullina uviedla, že cieľom bolo dosiahnuť infláciu do konca tohto roka ju udržať blízko 4 percent, pričom jej poznámky zdôrazňujú, že banka pozorne sleduje, či je tento pokles inflácie len dočasným javom. Zdôraznila, že vlastný interný výskum banky naznačuje, že nominálna úroková sadzba okolo 6,5 percenta by stačila, ak by inflácia zostala približne na úrovni 4 percent. Kľúčová sadzba je v súčasnosti 9,25 percenta. "Naše očakávania inflácie sú vyššie, vyššie ako naše ciele, a preto sa snažíme udržať našu politiku na dosiahnutie nášho cieľa v strednodobom horizonte. Dynamika cien ropy je dnes pomerne vysoká, nedá sa to veľmi predvídať."

Moskva si už zvykla na americké ekonomické sankcie, vyjadrila sa guvernérka centrálnej banky. Dodala však, že krajina si vyžaduje robustné štrukturálne reformy, ak má ekonomika realizovať svoj potenciál. "Myslím si, že ruská ekonomika prekonala účinok amerických sankcií, to je isté. Vidíme, že sa náš odhad naplnil, že ruská ekonomika sa obráti k rastu v polovici roku 2016 a teraz je už silnejšia. Myslíme si však, že potenciálny rast nie je veľmi vysoký, je to asi 1,5 až 2 percentá… Myslím si, že potrebujeme komplexnú hospodársku politiku s koordinovanou menovou politikou, politikou fiškálnej konsolidácie a silnou agendou štrukturálnych reforiem," dodala Nabiullina.

Rusko sa prepadlo do dvojročnej recesie na konci roka 2016, hospodársky rast výrazne zaostáva pod 3-percentným cieľom, ktorý si stanovila vláda. Ruské hospodárstvo v prvom štvrťroku medziročne vzrástlo o 0,5 %, informovala agentúra Reuters v máji, citujúc oficiálne ruské štatistické údaje. Krajina zostáva nadmerne závislá od vývozu ropy a zemného plynu, snaží sa prilákať investície na modernizáciu svojej infraštruktúry a produktivita je na nízkej úrovni, zatiaľ čo pracovný trh sa znižuje.

"Aby sme dosiahli vyšší rast myslím si, že z dlhodobejšej perspektívy musíme vyriešiť niektoré štrukturálne otázky. Každá krajina má vlastné štrukturálne reformy a Rusko má tiež isté limity, ktoré musíme prekonať."

Súvisiace články

Aktuálne správy