Priebeh summitu G7 v Taliansku kancelárku A. Merkelovú sklamal

Skupina siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta si na stretnutí 26. a 27. mája na Sicílii zachovala tradičný kurz v ekonomickej oblasti obchodu len v poslednej minúte. Informácie, ktoré sa objavujú z priebehu diskusie o svetovom obchode v sicílskej Taormine, potvrdzujú, že sa k spoločnému zhodnému stanovisku dospelo po výraznej kontroverzii s americkými predstaviteľmi.
V komuniké sa zdôraznilo, že trhy treba zachovať otvorené a odmietol sa protekcionizmus. Štáty sa súčasne postavili proti neférovým praktikám v ňom. Zložitosť priebehu summitu na Sicílii potvrdzuje aj fakt, že záverečný dokument z neho mal v minulosti vždy približne 30 stránok, teraz sa zmestil len na päť.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa po summite G7, ktorý priniesol rozčarovanie, už viac nechce spoliehať na Spojené štáty ako partnera. „Časy, v ktorých sme sa mohli plne spoliehať na iných, do istej miery pominuli. To som zažila v posledných dňoch,“ uviedla dnes Merkelová v pivnom stane v Mníchove-Truderingu. Agentúry priniesli fotografiu, ako v ňom drží nad hlavou veľký pohár spolovice zaplnený zlatým mokom a spolovice bielou penou.
„My Európania musíme naozaj zobrať svoj osud do vlastných rúk,“ uviedla to v súvislosti s novou americkou vládou Donalda Trumpa a nadchádzajúcim brexitom, odchodom Veľkej Británie z Európskej únie. Hovorila však o nevyhnutnosti zachovať priateľstvo s USA a Britániou. „Musíme vedieť, že za svoj osud musíme bojovať sami,“ zdôraznila.

Súvisiace články

Aktuálne správy