Rumunský rozpočtový deficit tento rok vzrastie na 3,7 % HDP

Rumunský rozpočtový schodok bude tento rok vyšší, než sú cieľové 3 %, ak vláda neprijme dodatočné opatrenia, uviedol Medzinárodný menový fond (MMF).
MMF predpokladá, že deficit tento rok vzrastie na 3,7 % hrubého domáceho produktu (HDP). Dôvodom je ďalší nárast miezd a zníženie daní, čo je súčasťou tohtoročného rozpočtu. Schodok by sa mal v roku 2018 prehĺbiť na 3,9 % HDP.
Bez prijatia včasných opatrení bude vyžadovať zníženie deficitu na 3 % obmedzenie kapitálových výdavkov, čo podľa MMF nie je najvhodnejšou cestou k dosiahnutiu fiškálneho cieľa.
Rumunská ekonomika by mala tento rok vzrásť o 4,2 %. Naďalej ju podporujú stimuly súkromnej spotreby spojené s ďalším fiškálnym uvoľnením a zvýšením miezd. MMF predpovedá, že tempo rastu HDP sa na budúci rok spomalí na 3,4 %.
Podľa fondu hlavným rizikom ohrozujúcim ekonomické vyhliadky je vnímanie oslabenia fiškálnej opatrnosti a inštitúcií, čo môže zhoršiť dôveru trhu. MMF však privítal pokrok Rumunska pri znižovaní ekonomických nerovnováh po finančnej kríze.

Súvisiace články

Aktuálne správy