Politický vývoj v USA zasiahol akciové trhy, Dow Jones klesol takmer o 2 %

Americké akciové trhy zaznamenali na záver stredajšieho obchodovania (17.5.) výrazný pokles, pričom pre hlavný index newyorskej burzy Dow Jones, ako aj širší index S&P 500 to bol najhorší záver obchodovania za posledných osem mesiacov.

Americké akciové trhy zaznamenali na záver stredajšieho obchodovania (17.5.) výrazný pokles, pričom pre hlavný index newyorskej burzy Dow Jones, ako aj širší index S&P 500 to bol najhorší záver obchodovania za posledných osem mesiacov. Dôvodom sú najnovšie politické otrasy v USA.
Hlavný index newyorskej burzy Dow Jones Industrial Average klesol na záver stredajšieho obchodovania o 370 bodov (1,78 %) a obchodovanie uzatvoril na úrovni 20.606,93 bodu. Širší index S&P 500 klesol o 1,82 % na 2357,03 bodu, pričom deň predtým zaznamenal nový rekord. Pre obidva indexy to znamená najhorší deň od septembra minulého roka.
Ešte výraznejšie klesol na záver stredajšieho obchodovania technologický index Nasdaq. Zaznamenal pokles o 2,51 % na 5580,55 bodu, čo znamená najhorší deň od 24. júna minulého roka.
„Pod tento vývoj sa jednoznačne podpísal Washington,“ povedal Michael Shaoul, šéf spoločnosti Marketfield Asset Management. „Do veľkej miery to pripomína obdobie 1998-99, keď trhy ovplyvňoval škandál (Monica) Lewinská,“ dodal.
Akciové trhy tak reagovali na najnovší vývoj týkajúci sa vyhodenia šéfa FBI Jamesa Comeyho prezidentom Donaldom Trumpom, najmä na informácie o tom, že Trump vo februári požiadal Comeyho, aby zastavil vyšetrovanie odvolaného poradcu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna. Toho odvolali z funkcie deň pred spomínanou schôdzkou po tom, ako zavádzal o svojej komunikácii s ruským veľvyslancom v USA. Trump obvinenia odmietol.

Súvisiace články

Aktuálne správy