Trump zmenil názor, dohodu o voľnom obchode s Kanadou a Mexikom nevypovie

, ČTK Foto: SITA/AP

Spojené štáty nateraz nevypovedia Severoamerickú dohodu o voľnom obchode (NAFTA), ktorú pred 23 rokmi uzavreli s Kanadou a Mexikom. Predstaviteľom Kanady a Mexika to v stredu povedal americký prezident Donald Trump.

Trump dohodu kritizoval a teraz ju chce rýchlo vyjednať znova. Na to podľa agentúry AP pristúpil kanadský premiér Justin Trudeau aj mexický prezident Enrique Peňa Nieto. "Prezident Trump súhlasil s tým, že v tejto chvíli sa NAFTA neukončí a vodcovia (Mexika a Kanady) privolili, že budú v súlade so svojimi požadovanými národnými procedúrami postupovať rýchlo, aby bolo možné dohodu NAFTA opäť prerokovať v prospech všetkých troch krajín," stojí vo vyhlásení Bieleho domu.

AP s odvolaním sa na nemenovaného činiteľa uviedla, že Trump so svojím okolím len krátko pred tým zvažoval vydanie exekutívneho nariadenia, ktorým by USA ohlásili odchod z NAFTA. Podľa agentúry Reuters sa ale Trumpovi hlavní poradcovia líšili v názore, či tento krok urobiť.

"NAFTA je pre našu krajinu veľmi zlá," vyhlásil americký prezident minulý týždeň. "Je veľmi zlá pre naše podniky aj pre našich zamestnancov. Vykonáme nejaké veľmi zásadné zmeny, alebo sa dohody NAFTA zbavíme nadobro," dodal.

Trump útočil na NAFTA aj v predvolebnej kampani, kedy prisľúbil, že ju prehodnotí či zruší. Dohoda v jeho očiach môže za stratu pracovných miest v USA, ktoré sa presunuli do Mexika s lacnejšou pracovnou silou. Krátko po nástupe do funkcie podpísal Trump exekutívny príkaz o odchode Spojených štátov z Transpacifického partnerstva (TPP). Túto obchodnú dohodu 12 tichomorských krajín uzavrela pred rokom vláda Baracka Obamu, Kongres ale dokument ešte neratifikoval.

Súvisiace články

Aktuálne správy