Prognóza výrobných odvetví je dobrá, zneisťujúce faktory sú vážne

V nemeckom priemysle pretrváva optimizmus. Jeho rast by mal byť tento rok 2-%, kým ostatné odvetvia ako celok podľa ekonómov dosiahnu medziročný vzostup 1,6 %.
„Priemysel zaradil v roku 2017 vyšší rýchlostný stupeň,“ v rozhovore pre agentúru DPA to povedal konateľ Nemeckej priemyselnej a obchodnej komory (DIHK) Martin Wansleben.
Prognóza sa však nemusí stať realitou. Zneisťujúcich faktorov je niekoľko a nemožno ich podceňovať. Mnoho nemeckých firiem znepokojuje brexit, americká obchodná politika prezidenta Donalda Trumpa, situácia v Turecku, hospodárske problémy Brazílie, ktorá má najsilnejšie hospodárstvo v Latinskej Amerike a nemecké firmy sa v oboch krajinách silno angažujú.
O brexite sa ešte nezačalo rokovať, ale nemecký vývoz do Veľkej Británie už vlani klesol o viac ako 3 %. K rovnakému trendu došlo aj s Brazíliou a Tureckom.
DIHK však vkladá nádeje do nemeckých firiem, ktoré sa rozhodli viac investovať do podnikania doma. Povedú ich k tomu výzvy, ktoré prináša digitalizácia výrobnej činnosti a spoločnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy