Goldmani strácajú býčie výhľady: Nastal čas opustiť pozície na silnejší dolár

, bloomberg Foto: thinkstock

Analytici americkej Goldman Sachs dnes oznámili, že uzatvárajú 2 dlhé dolárové pozície, kvôli hroziacim stratám z týchto pozícií.

Goldman Sachs v polovici vlaňajšieho novembra otvorili dve dlhé dolárové pozície voči euru a libre a tiež voči juanu. Výnos eurovej a librovej pozície teraz generuje potenciál strát na úrovni 0,2 %, juanová pozícia generuje potenciál straty na úrovni 1,1 %.

Podľa analytikov mala banka voči doláru v posledných rokoch dlhodobo býčí výhľad, pretože americkú menu podporovalo hneď niekoľko dôležitých faktorov ako zdravá domáca ekonomika, aktívna centrálna banka a celkovo slabšia politická neistota oproti UK a EÚ. K týmto stále platným faktorom, ale pribudli niektoré ďalšie, ktoré náhľad na posilňujúci dolár trochu rušia.

Tým prvým a hlavným je fakt, že globálny ekonomický rast akceleruje, čo znižuje americkú dominanciu v tomto ohľade.

Ďalším faktorom je tiež rast neistoty ohľadom relatívne pomalého nábehu fungovania novej administratívy na čele s novým prezidentom Trumpom. Kľúčové daňové reformy a avizované výdavky do infraštruktúry sa oneskorujú oproti predvolebným sľubom.

Mení sa tiež náhľad na čínsky juan ovplyvnený expanziou tamojšej fiškálnej a dlhovej politiky, rastom tamojších sadzieb.

V neposlednom rade Goldman venujú pozornosť aj posledným komentárom prezidenta Trumpa, ktorý by rád videl slabší dolár a nižšie úrokové sadzby. Administratíva má všeobecne množstvo nástrojov, ktorými dokáže ovplyvniť silu vlastnej meny. Hlavne cez nastavenia úrokových sadzieb, ktoré by teraz nemuseli rásť, tak ako sa odhadovalo pred niekoľkými mesiacmi. Špekuluje sa tiež o možnosti redukcie prebujnenej bilancie centrálnej banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy