Zásobovanie bánk v eurozóne peniazmi sa vlani v decembri zrýchlilo

Zásobovanie bánk v eurozóne peniazmi sa vlani v decembri zrýchlilo a o niečo viac, ako ekonómovia predpovedali. Aj objem úverov, ktoré banky poskytli firmám aj domácnostiam, vzrástol viac, ako sa čakalo. Vyplýva to z najnovších údajov Európskej centrálnej banky (ECB).
Podľa ECB medziročné tempo rastu peňažnej zásoby M3, ktorá je kľúčovým ukazovateľom stavu hotovosti v ekonomike, sa v decembri 2016 zrýchlilo na 5 % z novembrových 4,8 %. Mierne tak prekonalo odhady analytikov, ktorí očakávali, že stúpne o 4,9 %.
Objem úverov, ktoré komerčné banky poskytli v decembri súkromnému sektoru v eurozóne, sa tiež zvýšil viac ako v novembri. Konkrétne v prípade firiem vzrástol v decembri o 2,3 % po novembrovom zvýšení o 2,1 % a dosiahol najväčšie tempo od júna 2009. A zároveň objem pôžičiek pre domácnosti stúpol v poslednom mesiaci vlaňajška o 2 % (1,9 % v novembri), najviac od júna 2011.
Aj tempo rastu peňažného agregátu M1, ktorý je súhrnom obeživa a bankových vkladov, sa v decembri zrýchlilo na 8,8 % z 8,5 % v novembri.

Súvisiace články

Aktuálne správy