Ceny dovozu do Nemecka za celý minulý rok klesli, ale v decembri vzrástli

Ceny dovozu do Nemecka za celý minulý rok klesli, najstrmšie od roku 2009. Ale decembrové importné ceny vzrástli a viac, ako ekonómovia očakávali. Decembrový výsledok tak signalizuje, že spotrebiteľská inflácia v najväčšej ekonomike eurozóny by sa mohla zvýšiť. Informoval o tom spolkový štatistický úrad Destatis.
Podľa najnovších údajov Destatisu sa priemerný index dovozných cien v Nemecku za celý minulý rok znížil o 3,1 %, čo bol jeho najstrmší pokles od roku 2009, keď sa prepadol o 8,5 %. Na ilustráciu, v roku 2016 klesol index dovozných cien o 2,6 %.
Ale v poslednom mesiaci minulého roka sa ceny nemeckého importu zvýšili, a to medziročne o 3,5 %, najviac od februára 2012. V novembri pritom ceny dovozu vzrástli len o 0,3 % po októbrovom znížení o 0,6 %. Ekonómovia počítali so zvýšením dovozných cien v decembri o 2,7 %.
V medzimesačnom porovnaní stúpli ceny decembrového importu o 1,9 % a prekonali odhady analytikov, ktorí predpovedali, že sa zvýšia o 1,3 %.
Dôvodom rastu cien dovozu bolo zdraženie ropy a minerálneho oleja. Po vylúčení týchto dvoch položiek sa ceny importu do Nemecka v decembri zvýšili o 1,7 % a za celý rok 2016 klesli o 1,9 %.
Destatist zároveň informoval, že index cien exportu z Nemecka za celý minulý rok klesol o 0,9 % a v decembri sa zvýšil o 1,1 %.
Aj spotrebiteľská inflácia v Nemecku v decembri 2016 prudko zrýchlila a dosiahla najväčšie tempo za viac ako tri roky. Konkrétne, index spotrebiteľských cien v krajine v decembri vzrástol medziročne o 1,7 % po novembrovom zvýšení o 0,8 %. Decembrová miera inflácie bola najvyššia od júla 2013, keď dosiahla 1,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy