V Prielome Dunajca v Pieninskom národnom parku stúpa počet cyklistov

Pracovníci Správy Pieninského národného parku (PIENAP) počas letných mesiacov zratúvajú turistov na chodníku, ktorý smeruje z Červeného Kláštora cez Prielom Dunajca do obce Lesnica. Ako pre TASR uviedol riaditeľ Správy PIENAP-u Vladimír Kĺč, počas 11 sčítacích dní prešlo týmto územím zatiaľ 9000 turistov. Nárast v posledných rokoch zaznamenali najmä cyklisti.
„Turistov zrátavame fyzicky dvakrát do týždňa, vždy od 9.00 do 15.00 h. Sčítacie dni nám ukážu, koľko turistov denne prejde turistickým chodníkom,“ vysvetlil Kĺč. Ročná návštevnosť PIENAP-u je podľa jeho slov viac ako 700.000 návštevníkov, pričom najväčšou atrakciou v regióne je splav na drevených pltiach. Ako uviedol Kĺč, v roku 2015 sa po rieke Dunajec na pltiach splavilo cez 70.000 návštevníkov. „Poľskí pltníci zviezli minulý rok viac ako 200.000 turistov,“ informoval riaditeľ Správy PIENAP-u.
Najmenší národný park na Slovensku počas leta navštívia nielen domáci turisti, ale aj návštevníci z Poľska, Česka, Maďarska, Rakúska či Nemecka. „V posledných rokoch stúpa počet turistov z Blízkeho východu, ide napríklad o rodiny z Izraela. Rovnako k nám prichádzajú aj návštevníci z Ázie, konkrétne z krajín ako je Čína, Japonsko či Taiwan,“ uviedla pre TASR jedna z majiteliek pltníckej spoločnosti Helena Lainczová.
Kĺč uviedol, že k nárastu návštevnosti na slovenskej strane prispelo pred desiatimi rokmi vybudovanie drevenej lávky pre peších turistov, ktorá spája Slovensko s Poľskom. „Každým rokom stúpa počet cyklistov, ktorí prejdú cez národný park, a naopak, ubúda peších turistov. Prielomom Dunajca vedie náučný chodník a cyklisti ho nevnímajú, pretože trasu prejdú na bicykli rýchlo,“ povedal Kĺč. Ako uviedol, na veľké množstvo cyklistov na turistickom chodníku v Prielome Dunajca majú mnoho negatívnych ohlasov. Doplnil, že tento problém budú pravdepodobne postupom času riešiť. „V iných štátoch fungujú nástroje, ako je napríklad výber vstupného či obmedzenie cyklistov na určitom území. Dá sa vymyslieť veľa rôznych variácií, napríklad cyklisti by za prejazd územia platili a peší turisti nie,“ vysvetlil Kĺč. Zároveň zdôraznil, že s nárastom cyklistov v národnom parku stúpa aj počet nehôd, ktoré sa na území národného parku stanú v dôsledku pádov či kolízii na bicykloch.

Súvisiace články

Aktuálne správy