V priemyslnom parku v Kechneci postavia Holanďania nový závod

Holandská spoločnosť Vangel Group rozšírila rady investorov, ktorí sa rozhodli postaviť závod v nedávno otvorenom priemyselnom parku v Kechneci v okrese Košice - okolie

Kechnec 20. novembra (TASR) – Holandská spoločnosť Vangel Group rozšírila rady investorov, ktorí sa rozhodli postaviť závod v nedávno otvorenom priemyselnom parku v Kechneci v okrese Košice – okolie.

Zmluvu o budúcej zmluve podpísali 13. novembra zástupcovia firmy s kechneckou správcovskou spoločnosťou Kechnec Industrial Park Project (KIPP), uviedol dnes pre TASR starosta obce Jozef Konkoly.

Spresnil, že holandskí podnikatelia postavia závod na vodiace lišty elektrických káblov. Výstavba prvej etapy, ktorá sa začne vo februári 2004, si vyžiada 140 miliónov Sk. Približne po štyroch mesiacoch tam nájde prácu takmer 80 ľudí. V druhej etape preinvestujú 70 miliónov Sk.

Prvú etapu priemyselného parku Kechnec na rozlohe 80 hektárov otvorili len koncom októbra. Ide o tzv. zelený park, kde bude investorom k dispozícii plocha vo výmere až 332 ha. S novovybudovanou infraštruktúrou po svoju vonkajšiu hranicu je jednou z najlepšie pripravených priemyselných zón na Slovensku. Vláda podporila jej výstavbu dotáciou 184,3 milióna Sk.

Správcovstvo parku prešlo z obce na akciovú spoločnosť KIPP, keďže vývoj sa dostal do profesionálnej etapy a samospráva už naň nestačila, uviedol starosta. Podľa zástupcu KIPP Dušana Šoltýsa má správcovská spoločnosť pred sebou tri ciele, a to propagáciu parku, koordináciu jednotlivých investorov a dobudovanie vnútroareálovej infraštruktúry. Náklady na jej dobudovanie odhadol na 100 až 110 miliónov Sk.

Konkoly informoval, že v súčasnosti buduje v parku slovenská firma Dorsvet prevádzku na spracovanie ovocia, zeleniny a výrobu kyslej kapusty so začiatkom výroby v júni budúceho roku. V Kechneci už pôsobí americká firma Molex a belgická spoločnosť Gilbos. Medzi výhody kechneckého parku patrí, že v okruhu 20 kilometrov sa nachádza medzinárodné letisko, napojenie na európsku diaľničnú sieť cez Maďarsko a klasická železničná trať s prechodom na východnú železnicu širokého rozchodu. Bezkonkurenčná je cena pozemkov, a to 50 Sk za štvorcový meter.

Súvisiace články

Aktuálne správy