Päť rokov po: Za únik ropy do Mexického zálivu zaplatí BP miliardy

, ČTK;ČT24 Foto: SITA

Kauza okolo úniku ropy do Mexického zálivu v roku 2010 zrejme definitívne končí. Britská ropná spoločnosť BP sa totiž dohodla s americkými úradmi, že zaplatí za urovnanie škôd 18,7 miliardy dolárov. Podľa amerického ministerstva spravodlivosti ide o najväčšiu dohodu o urovnaní, aká bola s jednotlivým podnikom v USA kedy uzavretá.

V apríli 2010 explodovala ropná plošina BP Deepwater Horizon v Mexickom zálive. Katastrofa bola najzávažnejšou v histórii USA, zahynulo pri nej 11 ľudí a do mora uniklo päť miliónov barelov ropy. Havária v oblasti ochromila rybolov a turistický ruch a spôsobila vážne ekologické škody. Čoskoro bolo jasné, že sa dokonca stala druhou najdrahšou človekom zavinenou katastrofou sveta. Predbehol ju len Černobyľ.

V roku 2011 BP oznámila, že v rámci dohody s americkým ministerstvom spravodlivosti zaplatí pokutu a priznala trestnú zodpovednosť. Malo by ísť o poslednú sumu za vyrovnanie, BP už zaplatilo za zodpovednosť, za náklady na vyčistenie vody a pobrežia, aj kompenzáciu jednotlivým štátom.   Dohoda podľa BP zvyšuje celkové účtovné náklady podniku spojené s touto katastrofou o zhruba desať miliárd dolárov na 53,8 miliardy dolárov.

Dohoda podľa agentúry Reuters urovnáva požiadavky na odškodné zo strany americkej federálnej vlády a štátov Louisiana, Mississippi, Alabama, Texas a Florida. BP mala dohodnutú čiastku uhradiť počas 18 rokov. Väčšina peňazí má byť využitá na projekty pre ekologickú a hospodársku obnovu v oblasti Mexického zálivu.

"Pred piatimi rokmi sme sa zaviazali obnoviť ekonomiku a životné prostredie v Mexickom zálive. Od tej doby sme pracovali, aby sme tento sľub naplnili," uviedol predseda predstavenstva BP Carl-Henric Svanberg.

Akcie BP posilnili o viac ako päť percent, pretože dohoda o urovnaní objasnila finančnú situáciu podniku. "Toto urovnanie zrejme znamená koniec niekoľkoročnej neistoty, a to je dobrá správa," uviedol analytik Jean-Pierre Dmirdjian zo spoločnosti Liberum Analyst.

Generálny riaditeľ BP Bob Dudley označil dohodu o urovnaní za realistický výsledok, ktorý prináša istotu všetkým stranám. "Pre BP táto dohoda vyrieši najväčšiu časť záväzkov zostávajúcich po tejto tragickej nehode," vyhlásil. "Pre Spojené štáty a najmä Mexický záliv znamená dohoda na mnoho rokov významný prílev peňazí na ďalšiu obnovu prírodných zdrojov a na mantinel škôd súvisiacich s únikom ropy," dodal.

BP si pred rokmi zámerne zmenila logo tak, aby obsahovalo zelenú farbu, na ukážku toho, že ide o ekologicky ústretovú spoločnosť. Firma vo svojich reklamách zdôrazňovala ekologický aspekt ťažby. Názov British Petroleum skrátila na BP a v televíznych spotoch namiesto neho v skratke začala dosadzovať slová Beyond Petroleum (Viac než ropa), aby ukázala dôraz na ochranu životného prostredia. Len do tejto kampane investovala zhruba 200 miliónov dolárov, úspechy potom na seba nenechali dlho čakať. V roku 2009 bola ohodnotená v rebríčku BrandZ ako najlepšia ropná spoločnosť. Zbierala aj ďalšie reklamné ceny a zákazníci boli presvedčení, že ide o najzelenších ťažiarov čierneho zlata.

Nehody nie sú pre BP ničím výnimočným. V roku 2005 pri výbuchu texaskej rafinérie zomrelo 15 ľudí. O rok neskôr sa firma musela vysporiadať s ropnou škvrnou na Aljaške. A v roku 2010 prišla havária v Mexickom zálive. Po každej takejto havárii dochádza k sprísneniu bezpečnostných opatrení, prípadná ďalšia havária by už nemala dosiahnuť rozmery katastrofy v Mexickom zálive.

Súvisiace články

Aktuálne správy