Švédi presťahujú Kirunu, aby sa dostali k ďalšej železnej rude

Napriek nezadržateľnému prepadu cien komodít na svetovom trhu začne švédska štátna firma LKAB ešte tento mesiac demontovať a sťahovať najsevernejšie mesto krajiny, historickú Kirunu. Leží nad najväčším európskym ložiskom železnej rudy. Informuje o tom agentúra Reuters. Ruda sa ťaží jeden kilometer pod povrchom a baníci sa už dostali pod okraj mesta. Každodenné odpaľovanie náloží čoraz viac otriasa jeho budovami a spôsobuje deformácie terénu.
Arktická Kiruna má 18.000 obyvateľov. Musia sa presťahovať, aby sa pre ťažbu sprístupnili milióny ton kvalitnej rudy. Baňa spotrebúva 2 % elektrickej energie krajiny, bola chrbticou švédskej industrializácie a teraz prináša cenné devízy svojím exportom.
Sťahovanie bude stáť okolo 2 miliardy USD (1,84 miliardy eur). Projekt sa uskutoční napriek tomu, že za posledné dva roky cena železnej rudy klesla o dve tretiny. Sťahovanie podporilo 96 % Kirunčanov. Investor sa neobáva, že na projekte prerobí. Švédska ruda je jednou z najkvalitnejších na svete. Obsahuje 70 % železa. Odberatelia platia za tonu o 30-40 USD viac, než je priemerná cena veľmi kvalitnej rudy od iných dodávateľov.
Ekonómovia sú presvedčení, že baňa prechodný pokles ceny vydrží. Odberateľom dodáva pelety najvyššej kvality. Nie je zadlžená a má trpezlivého vlastníka – švédsku vládu. Ruda sa pri Kirune ťaží 125 rokov a jej získavanie sa kultivovalo dlhodobým hľadaním najefektívnejších spôsobov ťažby.
Výkonný šéf bane Lars-Eric Aaro priznal, že baňa teraz nepôsobí v dobrých podmienkach. „Toto je cyklické podnikanie, a poznáte to, po daždi slnko znovu zasvieti,“ povedal. Vlani sa dostalo na povrch 26 miliónov ton rudy, na budúci rok sa jej má vyťažiť 37 miliónov ton.
Baňa roky odkladala časť zo zisku na presťahovanie Kiruny. Na tento účel už uložila na špeciálny účet 1,5 miliardy USD v hotovosti.
Väčšina z 1100 budov Kiruny sa zdemoluje a nové sa postavia trochu ďalej, na východ od bane. Výnimkou bude len kostol z červeného dreva. Rozoberú ho opatrne, dosku po doske. Rovnakým spôsobom ho aj poskladajú.
Nová Kiruna bude mať svoj štýl. Bude stáť na povrchu, pod ktorým budú menej bohaté minerály. Najmenej 100 rokov by sa nemala pohnúť z miesta, ktoré na ňu už čaká.
Sťahovanie Kiruny, respektíve jej znovuvybudovanie, by sa malo skončiť v roku 2018 alebo 2019.

Súvisiace články

Aktuálne správy