Americká ekonomika posilnila o 4,2 %

Rast hrubého domáceho produktu USA v druhom kvartáli bol podľa revidovaných údajov najrýchlejší od tretieho štvrťroka 2013.

Americká ekonomika v druhom štvrťroku ožila výraznejšie, ako sa pôvodne myslelo. Ministerstvo obchodu USA vo štvrtok uviedlo, že hrubý domáci produkt (HDP) medziročne vzrástol o 4,2 %. Z predošlého odhadu vyplývalo, že rast hospodárstva USA v druhom kvartáli bol na úrovni 4 %. Rast HDP za apríl až jún bol podľa revidovaných údajov najrýchlejší od tretieho štvrťroka 2013.

Domáci dopyt v USA sa v druhom kvartáli zväčšil o 3,1 %. Podľa pôvodného odhadu posilnil o 2,8 %. Išlo o najrýchlejší rast domáceho dopytu od druhého štvrťroka 2010. Zároveň je to signál toho, že ekonomické zotavovanie je dlhodobo udržateľnejšie po oslabení hospodárstva v prvom štvrťroku v dôsledku nezvyčajne studenej zimy. V období januára až marca sa americká ekonomika zmenšila o 2,1 %.

Tempo rastu spotrebiteľských výdavkov, ktoré tvoria viac ako dve tretiny americkej ekonomickej aktivity, ministerstvo obchodu nerevidovalo a potvrdilo, že tieto výdavky sa zväčšili o 2,5 %. Hoci zahraničný obchod už druhý kvartál po sebe na rast ekonomiky vplýval negatívne, rezort obchodu uviedol, že export v druhom kvartáli vzrástol o 10,1 %. Podľa predchádzajúceho odhadu vývoz posilnil o 9,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy