Za ziskami amerických akciových fondov stojí oslabenie koruny

Najvyššie výnosy priniesli podielnikom v prepočte na slovenskú menu uplynulý týždeň akciové otvorené podielové fondy, z nich najmä americké. Rozhodujúcou mierou k tomu prispela koruna, ktorá sa oproti americkému doláru oslabila až o 60 halierov. V korunovom vyjadrení sa podielové fondy, investujúce prevažne do amerických akcií, zhodnotili približne o 2,3 percenta. Koruna tak nahradila nepresvedčivé výsledky amerických akcií, ktoré sa v priemere posilnili len o pár desatín percenta, pričom technologické akcie dokonca mierne klesli.

Americké kapitálové trhy začiatkom týždňa rástli vďaka neočakávane dobrým hospodárskym výsledkom firiem. V ďalších dňoch prevládlo presvedčenie, že tento nárast je vysoký, a preto začali svoje zisky postupne vymazávať. „Akcioví investori v USA sa zamerali na podnikové výsledky za tretí kvartál a ignorovali pozitívne makroekonomické signály zverejnené v hodnotení centrálnej banky, ktoré hovorilo o oživení ekonomického rastu,“ vysvetľuje analytik Investičnej a Dôchodkovej, a. s., Vladimír Ravinger príčinu stagnácie amerického akciového trhu.

Európske trhy na rozdiel od amerických nestagnovali. Napríklad hlavný akciový index frankfurtskej burzy sa počas uplynulého týždňa posilnil bezmála o jeden a pol percenta. „Európskym akciám pomohlo zhodnotenie eura oproti americkému doláru, za ktorým stojí najmä vyjadrenie prezidenta Európskej centrálnej banky Wima Duisenberga o potrebe oslabenia eura, čo jeho kurz posunulo pod hranicu 1,18 dolára za euro,“ povedal portfóliový manažér VÚB Asset Management Peter Machaj.

Domácich investorov v minulom týždni netradične potešili aj slovenské akcie. Index bratislavskej burzy SAX prelomil hranicu 175 bodov a podarilo sa mu nad ňou aj udržať. „Dôvodom boli povinné ponuky na kúpu akcií od minoritných akcionárov týkajúce sa Slovakofarmy či Slovnaftu,“ skonštatoval Ravinger.

Dlhopisové korunové fondy sa v uplynulom týždni dostali pod tlak emisie desaťročných štátnych dlhopisov, v ktorej ministerstvo financií prekvapivo akceptovalo nižší finančný objem ako pôvodne ponúklo, a to pri priemernom výnose 5,13 percenta. „Tento krok ministerstva takmer zastavil aktivitu obchodníkov, keďže trh očakával nižší výnos,“ tvrdí Machaj. Spolu s politickými tlakmi na slovenskú korunu došlo podľa neho k poklesu cien väčšiny dlhopisov. Korunovým štátnym dlhopisom v súčasnom období chýbajú impulzy na posilnenie, a tento trend by mal pokračovať aj v nasledujúcich týždňoch. „Zmena by mohla nastať v prípade ráznejšieho zásahu centrálnej banky do výšky úrokových sadzieb,“ domnieva sa Ravinger.

Americké a európske dlhopisové trhy sa vyvíjali zrkadlovo k akciovým. V prvej polovici týždňa dominovali výpredaje a ceny dlhopisov klesali aj vďaka pozitívnym makroekonomickým údajom z USA. V piatok nastala v súvislosti s prepadom akciových trhov korekcia smerom nahor.


Ceny akcií by mali rásť



Napriek tomu, že sezóna podnikových výsledkov zatiaľ nepriniesla žiadne nepríjemné prekvapenia, nákupnú eufóriu na trhoch zatiaľ nebadať. „Je to dôsledkom toho, že väčšina dobrých správ je už zabudovaná v cenách,“ povedal analytik Investičnej a Dôchodkovej, Vladimír Ravinger. Dodal však, že akcie majú potenciál na ďalšie zhodnotenie najmä kvôli postupnému nárastu podnikových tržieb. „Pozitívne je, že zisky firiem nerastú už len pod vplyvom úsporných opatrení, ale aj kvôli zvyšujúcemu sa dopytu,“ doplnil Martin Ďuriančík z Tatra Asset Management.

V nasledujúcich dňoch sa pozornosť európskych i amerických trhov podľa portfóliového manažéra VÚB Asset Management Petra Machaja sústredí najmä na výsledky ďalších veľkých výrobcov automobilov, technológií a liečiv, ktoré by mali pomôcť akciovým indexom dosiahnuť nové tohtoročné maximá. „Spoločnosti prekonávajú očakávania analytikov, čo sa prejavilo v predchádzajúcich nárastoch akciových trhov, pod nasledujúci vývoj sa do značnej miery podpíše odhad ziskovosti firiem v poslednom štvrťroku 2003,“ domnieva sa Machaj.












Najvyššie zisky a straty fondov za uplynulých 12 mesiacov (medziročné hodnoty k 17. októbru, v %)
Podielový fond Správcovská spoločnosť 

Súvisiace články

Aktuálne správy