Klienti skrachovaného nebankového subjektu BDV Družstvo žiadajú 3,9 miliardy Sk

Banská Bystrica 14. októbra (TASR) – Pohľadávky takmer 18 000 klientov skrachovaného nebankového subjektu BDV Družstvo (Bonifikačný Drukos Výnos) zo skupiny Drukos overil súd počas prieskumného pojednávania, ktoré sa dnes v Banskej Bystrici končí. Poškodení žiadajú v konkurze predbežne asi 3,9 miliardy Sk.

Výška uznaných pohľadávok, ako uviedla pre TASR zákonná sudkyňa z banskobystrického Krajského súdu (KS) Milada Dzurošková, bude známa až o niekoľko dní. Na ich analýzu potrebujú minimálne dva týždne. Správkyňa konkurznej podstaty (SKP) Tatiana Šumichrastová môže totiž pohľadávku uznať úplne alebo len čiastočne. Podľa sudkyne je veľmi málo tých, ktoré uznala ako celok, takmer každú druhú pohľadávku čiastočne poprela. Svedčí to o tom, že občania vôbec nevedeli, čo v BDV Družstvo pri uložení peňazí podpisovali. Podpisy mnohých figurujú okrem zmluvy o vklade na ďalších troch či štyroch zmluvách. Ide napríklad o zmluvu o zmene pôvodnej na zmluvu o cestovnom šeku alebo o darovaciu. To znamená, že úroky z vložených financií alebo šek darovali firme Drukos prípadne inej spoločnosti. Zmluvy uzatvárali tiež s Poisťovňou Drukos. Tieto pohľadávky nemôžu zo zákona uspokojiť v konkurznom konaní BDV Družstvo.

Každý z klientov, ktorý sa domnieva, že SKP neodôvodnene poprela jeho pohľadávku úplne alebo čiastočne, môže podať voči nej takzvanú incidenčnú žalobu. Sudkyňa odhaduje, že túto možnosť by mohla využiť minimálne polovica z prihlásených.

Prieskumné pojednávanie sa začalo 16. septembra a o svoje peniaze sa vtedy hlásilo 16 500 veriteľov BDV Družstvo. Napriek predpokladom, že ich počet sa môže zvýšiť až na 38 000, v priebehu 21-dňového prieskumného konania prihlásilo svoje pohľadávky už iba necelých 900 občanov. Hoci na každý deň pozvali asi 800 ľudí, celkom ich prišlo za 20 dní 2 075, teda priemerne 100 denne.

„Poškodení klienti vedeli o možnosti žiadať peniaze z BDV na súde takmer rok, najviac sa ich hlásilo na poslednú chvíľu. Nebolo dňa, aby sa nenašli dvaja až traja „vrtáci,“ ktorí nás obviňovali, že sme spojení s Mojžišom a že sme nič neurobili pre to, aby ho zatvorili. Museli sme odrážať tieto nepríjemné útoky, dokonca aj od súdnych zamestnankýň, ktoré sa často vracali z prezentácie klientov BDV na zimnom štadióne s plačom,“ charakterizovala takmer mesiac trvajúce prieskumné pojednávanie sudkyňa Dzurošková.

Dodala, že do konca roka by chcela zvolať schôdzu veriteľov BDV Družstvo, na ktorej by mali schváliť plán speňaženia.

Súvisiace články

Aktuálne správy